Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 548 Besökare idag: 4 912
annons
annons
Laddar...

Recension av En enda man

Regissör: Tom Ford
År: 2009
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (4215)    Forumdiskussion (0)
22/2 2010
Recenserad av niklasringdahl
A
tt förlora en närstående, en partner, kan vara det mest chockartade som går att uppleva. Sorgen blir ett våt filt som tynger ner och trycker ut en lång utandning. Om du dessutom tillhör en osynlig minoritet och bor i 60-talets USA blir det närmast en kamp för överlevnad.

Tom Ford är en väldigt inflytelserik modeskapare, känd framförallt för sina väldigt stiliga kostymer för män. Så när han bestämmer sig för att prova på att skapa film är det ju inte särskilt överraskande att han väljer en sval, ömsint novell som lämpar sig extremt väl för snygga män i snygga kostymer som spanar in andra män på tennisbanan, i strandkanten och på svettiga barer. Genom hela berättandet ser man för sitt inre alla de stora märkena som brukar fylla de tjocka, glossiga modemagasinens reklamsidor. Det korta skärpedjupet, det gryniga fotot och det kreativa användandet av både färgmättnader och slow motion ger ett väldigt behagligt men framförallt snyggt intryck.

Colin Firth gör sitt kanske bästa framträdande på bra många år som den kvarlämnade spillran i ett krossat kärlekspar. En mästare på de små gesterna som också blev nominerad till en Oscar för sin insats. Det utdragna malandet av sorg blir dock lite väl långsamt till slut, det dröjer ganska länge innan det möter något slags motstånd i form av Julianne Moores underbart dekadenta granne. Även Nicholas Hoult gör ett elektriskt kittlande porträtt av Firths charmigt skeva elev. Mellan Moore och Firth slår det verkligen gnistor, men Tom Ford verkar inte intresserad av att utveckla de sidorna och vågar inte riktigt lämna de trygga, snygga visionerna för de mer täta personporträtten.

Sorgen har sällan visats så här hjärtslitande vackert, men den kvarvarande känslan blir ändå att man bläddrat i ett snyggt magasin utan riktigt djup.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
niklasringdahl 5 har röstat
 
av niklasringdahl
A Walk in the Woods
 2 har röstat
The Martian
 6 har röstat
Ricki and the Flash
 1 har röstat
En enda man
 5 har röstat
In the Loop
 7 har röstat
Fräls oss ifrån ondo
 7 har röstat
Inglourious Basterds
 27 har röstat
Lake Tahoe
 1 har röstat
Transformers: De besegrades hämnd
 10 har röstat
X-Men Origins: Wolverine
 14 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor