Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 570 Besökare idag: 4 238
annons
annons
Laddar...

Recension av Leo

Regissör: Josef Fares
År: 2007
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (6501)    Forumdiskussion (0)
4/12 2007
Recenserad av niklasringdahl
L
eo är omgiven av sina bästa vänner, det är en stor dag – han fyller 30. Han firar med sina vänner, de som står honom bi i vått och torrt. Vilket de får all anledning att göra när Leo och hans flickvän blir överfallna på vägen hem från festen. Det brutala våldet som utan förvarning bryter ner dem både psykiskt och fysiskt vänder upp och ner på deras liv. Det som tidigare var så enkelt blir plötsligt väldigt svårt, det som var så stabilt bryts ner på ett ögonblick. Det finns många sätt att hantera sorg, och det svarta moln som fördunklar deras sinnen är inte vackert, snarare väldigt skrämmande.

Josef Fares låter här ett par av sina vänner gestalta sig själva, och han spelar även med själv, som sig själv. Om det verkligen är sig själva de spelar låter jag vara osagt, men greppet att låta huvudkaraktärerna låna namn av skådespelarna pekar i den riktningen, och det är ett medvetet val för att hålla alla på tårna och försöka komma närmare "sanningen". Resultatet blir en väldigt gripande film, i den meningen att filmen griper tag och skakar om.

I alla Josef Fares filmer finns mångfalden med som ett naturligt inslag, han och hans bror Fares kommer själva från Libanon. En gissning är dock att han själv är hjärtligt trött på att få kommentarer om detta. En sak som är väldigt skön med hans filmer är den stora frånvaron av politik och polemik kring frågan, han undviker att kasta klyschor om svenskar och invandrare omkring sig, som många andra som vill göra större statements av alieneringen av invandrare i Sverige. Det är filmare som Josef Fares som bidrar till utslätningen av karikatyrerna av kriminella invandrare i svensk film, detta trots att han inte räds att använda stereotypen själv, och det är stort.

Temat i filmen är i botten väldigt skrämmande. När som helst kan din gråa vardag övergå till det mörkast svarta som får ditt tidigare liv te sig som ett paradis du aldrig återfår. Idén är bra, och den förvaltas väl i berättandet, det finns inte mycket att klaga på i det tekniska utförandet, med ett litet undantag för ett par partier då det stundtals känns som ett avancerat examensarbete filmat i skolans dv-kameror, vilket inte är odelat positivt. Tempot och framåtskridandet är väldigt väl avvägt och det råder ingen tvekan om vart vi är på väg. Karaktärerna är stringenta, på gränsen till förutsägbara, och det är nog där som orsaken sitter till varför "Leo" inte når de högsta höjderna. För hur bra och personliga karaktärerna och skådespelarna är så tappar man här till slut förtroendet och intresset för dem, när de allt för ofta inte ifrågasätter sina val, eller tillåts avvika från den breda vägen. De godaste vännerna kanske inte ska låta en göra allt dumt man kommer på?

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
niklasringdahl 7 har röstat
 
av niklasringdahl
A Walk in the Woods
 2 har röstat
The Martian
 6 har röstat
Ricki and the Flash
 1 har röstat
En enda man
 5 har röstat
In the Loop
 7 har röstat
Fräls oss ifrån ondo
 7 har röstat
Inglourious Basterds
 27 har röstat
Lake Tahoe
 1 har röstat
Transformers: De besegrades hämnd
 10 har röstat
X-Men Origins: Wolverine
 14 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor