Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 420 Besökare idag: 4 249
annons
Laddar...

Recension av X-Men Origins: Wolverine

Regissör: Gavin Hood
Ã…r: 2009
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2775)    Forumdiskussion (0)
2/5 2009
Recenserad av niklasringdahl
B
land de många hjältarna i Marvels universum har Wolverine länge stuckit ut som den håriga, farliga och oberäkneliga. Många av hans hjältekollegor undviker övervåld och blod – det gör inte Wolverine. Kombinationen långa vassa klor och ett dåligt humör har många gånger lämnat blodspår efter sig i jakten på sitt förflutna. För det är en essentiell del av karaktären Wolverine – frustrationen över att inte veta var han kommer ifrån, varför han är som han är. Detta har lett honom på många ensamma jakter under många år, på jakt efter de som vet, vilket ofta pekat mot regeringar och hemliga militära experiment. När man nu väljer att göra film om den omåttligt populära karaktären väljer man dock att göra precis tvärtom – man visar objektivt hur han kom att bli den han är, vilket gör att mycket av spänningen och dynamiken i karaktären går förlorad. Fast å andra sidan väljer man också att berätta hans historia på ett sätt som bara på ett par punkter stämmer överens med den kanon som Marvel använt tidigare. Det är på det hela taget lite frustrerande och förvånande.

Oavsett hur väl filmen följer den etablerade historien om Wolverine så tar den även ett väldigt stort grepp, från barndomen på den kanadensiska herrgården, via alla krig han kämpat i till en ständig kamp mot etablissemanget i form av galna generaler och megalomaniska militärprogram. Hugh Jackmans fysik passar perfekt som Wolverine, och flera av de andra gör väldigt bra prestationer, Liev Schreiber som en mer modern Sabretooth till exempel. Men det hjälper inte mot ett ganska tråkigt och förutsägbart manus. Med en regissör med mer erfarenhet av eller passion för seriehjältar hade det kanske kunnat lyfta ändå, men Gavin Hood verkar vara inställd på att hålla en låg profil med ganska slätstrukna karaktärer utan djupare relationer. För att kunna känna Wolverines smärta måste man älska hans kvinna, hata hans fiende, respektera hans val. Nu blir det mer som ett radband av ointressanta dramatiska scener med några standardiserade actionscener däremellan. När man gör film av en av de mörkare Marvel-karaktärerna borde man våga ta ut svängarna mer, nu letade jag snarare efter Disneys logotyp i sluttexterna. Det ryktas naturligtvis redan om en uppföljare, och där hoppas jag verkligen att man tar fasta på den karaktär som Wolverine varit och som gett honom den stora fanskara han har. Låt introduktionen vara klar, nu är det dags att fälla ut klorna och fajtas!

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Rollywood 12 har röstat
niklasringdahl 14 har röstat
 
av niklasringdahl
A Walk in the Woods
 2 har röstat
The Martian
 6 har röstat
Ricki and the Flash
 1 har röstat
En enda man
 5 har röstat
In the Loop
 7 har röstat
Fräls oss ifrån ondo
 7 har röstat
Inglourious Basterds
 27 har röstat
Lake Tahoe
 1 har röstat
Transformers: De besegrades hämnd
 10 har röstat
X-Men Origins: Wolverine
 14 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor