Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 357 Besökare idag: 4 993
annons
Laddar...

Recension av 50 First Dates

Regissör: Peter Segal
Ã…r: 2004
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (3713)    Forumdiskussion (0)
20/3 2004
Recenserad av Kiril
N
ej, trots hur illavarslande titeln än må låta, är det inte ”The 51st State” som åter går upp på biorepertoaren. ”50 First Dates” (varför Columbia bytte bort arbetstiteln som var den betydligt sötare och mer passande ”50 First Kisses” förblir ett mysterium) har en betydligt högre kvalitetsnivå och har dessutom mer gemensamt med ett par filmer som är betydligt bättre.

Ta en del ”Memento”, tillsätt en lika stor del ”Groundhog Day”, krydda med en rejäl nypa ”The Wedding Singer” och slå på mixern. När film efter film misslyckas, trots ett antal författare och ytterligare putsande av diverse manusdoktorer, vem hade trott att receptet på en charmig film skulle vara såhär simpelt?

Henry Roth är en simpel djurskötare på Hawaii, livrädd för att binda sig. Ända tills den morgon han möter Lucy, drömkvinnan i hans liv. Humoristisk, charmig, söt – och, som när de råkas på morgonen därpå, inte har en susning om vem han är. Lucy har nämligen råkat ut för en bilolycka och förlorat sitt närminne. Så för att få romansen att fungera måste Henry nu få henne att falla för honom varenda dag.

Att Adam Sandler och Drew Barrymore är en utmärkt kombination vet alla som sett ”The Wedding Singer”, vilket bevisas även här. En kärlekshistorias viktigaste beståndsdel, något som kan rädda även det tunnaste av manus, är personkemin kärleksparet emellan. Här är turturduvorna alldeles bedårande ihop och de har dessutom högvis med ljusglimtar runtom dem.

Manuset är uppenbarligen, med tanke på vilka filmer jag refererar denna till, otroligt fyndigt och mer genomtänkt än vad Sandler’s produktionsbolag Happy Madison brukar ge oss. Dessutom är Sandler’s i dessa sammanhang trogne parhäst, Rob Schneider, roligare än någonsin. Han plockar varenda komisk poäng som den pårökte bäste vännen Ula någonsin skulle kunna frambringa i publiken.

Det slutar inte där, utan varenda roll är handplockad med snygg fingertoppskänsla – samtliga inblandade gör sitt allra bästa att göra det mesta av manuset. Charmtrollet Barrymore framför allt, som i denna roll skulle få varenda kille i hela världen att offra sina planer och tankar för att se till att hon ska ha det bra – hon är alldeles sanslöst charmerande.

Glöm Placebo; det här är så sockersött och gullegulligt att det får ens insulinnivå att skjuta rätt upp i höjden, men det tillåts aldrig någonsin bli sliskigt.
Prozac, vaddå? ”50 First Dates” är ett betydligt bättre lyckopiller som länge kommer lämna kvar det fåniga leende jag i skrivande stund har på läpparna.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Rollywood 1 har röstat
Kiril 12 har röstat
 
av Kiril
Hellboy
 7 har röstat
Mean Girls
 14 har röstat
One Missed Call
 12 har röstat
Shrek 2
 11 har röstat
Day After Tomorrow
 10 har röstat
Van Helsing
 18 har röstat
Out of Time
 6 har röstat
50 First Dates
 12 har röstat
Big Fish
 46 har röstat
Scary Movie 3
 9 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor