Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 489 Besökare idag: 4 411
annons
Laddar...

Recension av Mannen som älskade Yngve

Regissör: Stian Kristiansen
Ã…r: 2008
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1202)    Forumdiskussion (0)
4/4 2009
Recenserad av Daniel Mott
S
tavanger 1989. Berlinmuren har just fallit. Det finns inget EU, inget Ryssland och inget krig mot terrorn. Ingen har iPod. Mobiler, Internet och allt det där är science fiction. Jarle går andra året på gymnasiet och har ett band tillsammans med sin tjej Katrine och kompis Helge. Allt verkar gå på räls, förutom en distanserad far, tills Yngve en dag börjar i klassen. Yngve spelar tennis, lyssnar på japansk synth-pop och pratar om hur man kan urskilja figurer i molnen på himlen. Jarle blir blixtförälskad. Men att ha en relation med en kille i åttiotalets Norge är varken lätt sagt eller gjort och Jarle fastnar snart i ett nät av undanflykter för att träffa Yngve. Hans vänner blir besvikna och i samma vända förlorar hans mor jobbet. Plötsligt känns allt inte lika självklart längre.

Mannen som älskade Yngve kom först ut som bok 2003, gick upp på bio förra året och finns på DVD sedan en tid tillbaka. Själv har jag inte läst boken, vilket känns ganska bra så här i efterhand eftersom det blir ofrånkomligt med jämförelser mellan bok och film. Det hade däremot min vän, som påpekade en del skillnader som inte var helt klara i filmen, men samtidigt är ju film ett eget medium.

Jag tycker att Stian Kristiansen i sin långfilmsdebut lyckats riktigt bra med att fånga en bit uppväxt i åttiotalets slut, med fin tidskänsla och ett fantastiskt soundtrack som nästan är en spegling av min åttiotalslista i iTunes. Jag gläds åt Jarles framgångar i början av filmen och hans kommunistiska, underfundiga vän och hjärtat smärtar när allt går åt en slags självförvållad skog som många säkert kan känna igen sig i. Och även om perspektivet på HBT och psykisk sjukdom är något nedtonat från boken (förmodligen för att nå en större publik) är detta en mycket sevärd ungdomsfilm för folk i alla åldrar. En stabil fyra.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
wst 5 har röstat
Daniel Mott 2 har röstat
 
av Daniel Mott
Die Welle
 10 har röstat
The Wrestler
 7 har röstat
Pineapple Express
 5 har röstat
Marley och jag
 6 har röstat
Mannen som älskade Yngve
 2 har röstat
Välkommen Mr Chance!
 2 har röstat
De oskyldiga
 0 har röstat
Control
 1 har röstat
Fatherland
 2 har röstat
Waltz with Bashir
 11 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor