Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 512 Besökare idag: 5 148
annons
annons
Laddar...

Recension av Cinema Paradiso

Regissör: Giuseppe Tornatore
År: 1988
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (4926)    Forumdiskussion (0)
19/6 2004
Recenserad av Orvar_Säfström
D
et sägs att det bästa sättet att minnas en film, förutom det självklara; att se den en gång till, är att lyssna på filmens musik. Vilka känslor kommer då fram när jag lyssnar till Enio Morricones musik till Cinema Paradiso? Ett leende på läpparna, ett brett leende.

Toto får ett telefonsamtal från sin gamla mamma i Sicilien, det var minst 30 år sedan de sist hördes. Under tiden har han blivit en rik och berömd regissör och glömt bort sin ungdom i den lilla sicilianska byn. Han börjar tänka tillbaka och minnena kommer fram…

Minnena av en fattig by, präglad av andra världskriget, Totos pappa har stupat i strid och hans mamma är ensam att uppfostra Toto och hans lillasyster. I skuggan av kriget och vardagens bekymmer samlas stadens alla invånare i biografen, vid namn Cinema Paradiso.

Det är som ett paradis för invånarna, här skrattas det åt Charlie Chaplin, prästen klingar i sin lilla klocka så fort något oanständigt amerikanskt visas, som en filmkyss, nästa gång filmen visas är dessa scener bortklippta och censurerade. Här höjs pulsen när John Wayne jagar indianer och här sitter småpojkarna och onanerar i smyg, när de första ”erotiska” filmerna tillslut gör sitt intåg i biografen.
Livet i byn är centrerat kring biografen och bakom projektorn står maskinisten Alfredo. Det är ett ensamt jobb bakom projektorn, och mellan Toto och Alfredo utvecklas en lång vänskap.

Vad är det som gör att jag minns Cinema Paradiso med ett leende på läpparna?
Kort sagt: den är vacker, mycket vacker. Inte bara vad gäller fotot utan hela grundhistorien, den balanserar hela tiden på en skör lina av sentimentalitet, men för det mesta är linan tillräckligt stadig. Sättet som den lilla byn porträtteras och framförallt italienarnas kärlek till film kunde inte ha gjorts bättre. Filmerna är inte det centrala, även om det är en ganska kul historielektion om både italiensk och amerikansk film. Filmernas utveckling, i takt med att både Alfredo och Toto blir äldre, speglar också samhällets och världens utveckling. Livet, vänskap, kärlek, nostalgi och att ta itu med sitt förflutna är vad Cinema Paradiso handlar om, i bakgrunden finns dessutom en filmisk nostalgitripp med stor kvalité.

Det som tyvärr gör att jag resignerar mig från att ge Cinema Paradiso högst betyg, är att det sentimentala ibland får överhand, det är dock inte ofta det händer tack och lov. Tillika en blek prestation av skådespelaren Marco Leonardi, som porträtterar Toto i sina ungdomsår, men det är faktorer som ändå inte kan hindra mig från att utnämna Cinema Paradiso till en av de allra bästa ”feel good-filmerna.”

Efter att ha sett Malena och nu Cinema Paradiso kan jag bara konstatera att regissören Giuseppe Tornatore är en mästare av varma och vackra skildringar ur en liten pojkes synvinkel. Likt italiensk mat är det varmt, gott och lämnar en underbar eftersmak.


Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
mornel 9 har röstat
Orvar_Säfström 15 har röstat
 
av Orvar_Säfström
Soluppgång
 12 har röstat
Night of the Living Dead
 24 har röstat
Blade Runner
 35 har röstat
Cinema Paradiso
 15 har röstat
Gudfadern del II
 36 har röstat
Deer Hunter
 50 har röstat
Rumble Fish
 13 har röstat
Lost in Translation
 41 har röstat
Apocalypse
 40 har röstat
Tokyo Godfathers
 26 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor