Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 513 Besökare idag: 5 145
annons
annons
Laddar...

Recension av Night of the Living Dead

Regissör: George A Romero
År: 1968
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (3328)    Forumdiskussion (5)
16/7 2004
Recenserad av Orvar_Säfström
N
ågra människor har barrikaderat sig i ett hus på landet, utanför står en hungrig armé av zoombier. Dessa ”levande döda” går bärsärkargång i såväl stad som land. Radio och TV uppmanar människorna att söka sig till särskilda byggnader där de erbjuds skydd, mat, vila och bevakning från delikatessätarna med en fallenhet för människokött.

Det är påfallande att ”Night of the living dead” är ett lågbudgetprojekt. Den är förvisso hyfsat snyggt filmad, men tekniken är väl inget att hurra för. Tillika kanske det inte är dåtidens hollywoodelit som George A Romero hade att utgå från när skulle göra filmen, men den är endå hyfsat välcastad med tanke på att han som sagt inte hade möjligheten att välja och vraka när han skulle utse sina skådespelare. Den starke i denna lilla grupp av människor som kämpar för sin överlevnad, medan zoombierna gör sitt bästa för att ta sig in i huset, spelas för ovanlighetens skull av en svart skådespelare. Normalt brukar svarta i skräckfilmer, vara de första som stryker med, i Night of the living dead är den svarte Ben (Duan Jones) den som bäst håller stånd mot människoätarna.

Jag upplevde inte Night of the living dead som någon vanlig skräckfilm, i den bemärkelsen att den varken var särskilt blodig, eller att den bjöd på särskilt många tillfällen där man bygger upp en stämning som sedan når sitt klimax, då man sätter hjärtat i halsgropen. Zoombierna har ganska timida utseenden, de är långsamma och de är mer patetiska än äckliga. För min del hade det lika gärna funkat om zoombierna var utbytta mot mördarbin eller ilskna pensionärer.

Styrkan i filmen ligger i det som försiggår inne i huset. Människorna i huset har olika åsikter om vad som är bästa sättet att skydda sig mot zoombierna. Den äldre mannen anser att det bästa vore att gömma sig källaren, Ben hävdar bestämt att det är bättre för de att hålla sig i själva huset, där de har betydligt fler flyktvägar. Så småningom lyckas de övriga i huset konverteras till Bens åsikt, men den äldre mannen håller bestämt kvar vid sin, att det är bättre att gömma sig i källaren, än att försöka fly och verkligen ta itu med problemet.

Kontentan blir att Night of the living dead är en helt okej film, särskilt med tanke på dess knapra förutsättningar. Viktigast av allt är kanske att Romero bevisar att man inte behöver någon monumental budget för att göra en bra film och det kan säkert inspirera många amatörfilmare att gå ut och spela in en film, särskilt med tanke på dagens DV-kameror. Nu när denna recension är klar, ska jag börja skriva på mitt eget filmmanus och fortsätta drömma om att min film en dag får samma kultstatus.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
von_fantasy 14 har röstat
FranzFerdinand 10 har röstat
cineasten89 14 har röstat
Orvar_Säfström 24 har röstat
Elinn 8 har röstat
FreddyKrueger 24 har röstat
 
av Orvar_Säfström
Soluppgång
 12 har röstat
Night of the Living Dead
 24 har röstat
Blade Runner
 35 har röstat
Cinema Paradiso
 15 har röstat
Gudfadern del II
 36 har röstat
Deer Hunter
 50 har röstat
Rumble Fish
 13 har röstat
Lost in Translation
 41 har röstat
Apocalypse
 40 har röstat
Tokyo Godfathers
 26 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor