Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 431 Besökare idag: 4 743
annons
annons
Laddar...

Recension av Rumble Fish

Regissör: Francis Ford Coppola
År: 1983
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (5141)    Forumdiskussion (0)
16/5 2004
Recenserad av Orvar_Säfström
C
oppola -du tänker "Gudfadernserien" och "Apocalypse now." Men har han mer att bjuda på? Har han verkligen gjort något bra sedan Apocalypse now? Svaret är ja, svaret är Rumble Fish.

Rusty James är en vanlig pojkspoling i en lite halvsömnig stad, han hänger med polarna på motorcykelklubben, där han är ledaren för ett eget gäng. I bästa Clock Work Orange-anda gör gängen upp i slagsmål på suspekta platser. När Rusty är illa ute dyker brorsan upp;
"the motorcycle boy"

Medan storebrorsan varit borta i Kalifornien under en lång period har Rusty gjort allt han kunnat för att leva upp till storebroderns rykte. Men han har inte lika smart som brorsan. Nu när "the motorcycle boy" är tillbaka ska allt bli som vanligt, bröderna ska styra gänget gemensammt.

Storebrodern är dock en helt annan person nu, han går omkring och grubblar och säger nästan alltid något, men när han dock öppnar munnen viskar han fram något djupt som Rusty inte kan förstå. Rusty följer efter honom som om en gud, han väntar på att brodern när som helst ska bli sitt gamla jag. Istället spenderar han tid i djuraffären och tittar på fiskar, "rumble fishes", fiskar som kan få för sig att "ta sitt liv" när de ser sin spegelbild i akvarieglaset.

"The motorcycle boy" är färgblind, det är kanske därför Coppla valde att spela filmen i svartvitt. Det var hursomhelst ett klokt val, det är förövrigt den första svartvita filmen som använder sig av färgklickar, det ser fantastiskt snyggt ut, när de vackra, färggranna fiskarna i akvariet simmar runt mot en svartvit bakgrund.
Jag kan ta ut varje enskild scen och säga något om fofot, men det behöver jag inte, det räcker med att konstatera att den är en av de snyggaste filmer du någonsin kommer se.

Rent stilistiskt och tekniskt är det ett bländande mästerverk, där såväl foto, musik och skådespel håller håller världsklass i en perfekt symbios. Unga skådisar som Mat Dillon och Diana Lane gör sina första filmer, men det märks absolut inte när de perfekt byter dialoger med minst lika lysande Matt Rourke och Dennis Hopper.

Om jag endast skulle bedömma foto, musik och skådespel vore detta en självklar femma.
Det är en fascinernade historia med bottnar som säkert tål att läggas på analyseringsbänken många gånger. Stilistiskt säker -visst, men intresset håller inte hela vägen. Det är synd för en annars så genialisk film.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Orvar_Säfström 13 har röstat
 
av Orvar_Säfström
Soluppgång
 12 har röstat
Night of the Living Dead
 24 har röstat
Blade Runner
 35 har röstat
Cinema Paradiso
 15 har röstat
Gudfadern del II
 36 har röstat
Deer Hunter
 50 har röstat
Rumble Fish
 13 har röstat
Lost in Translation
 41 har röstat
Apocalypse
 40 har röstat
Tokyo Godfathers
 26 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor