Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 332 Besökare idag: 4 396
annons
annons
Laddar...

Recension av Soluppgång

Regissör: F W Murnau
År: 1927
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (4043)    Forumdiskussion (6)
4/8 2004
Recenserad av Orvar_Säfström
S
tumfilm har aldrig tidigare riktigt intresserat mig. Mina fördomar har alltid varit att stumfilm är trist; överspel från skådespelare som mimar och stora irriterande avbräck pga textade repliker. Mina fördomar har dock på sistone börjat försvinna och jag har insett att bristen på ljud gjorde att det visuella berättarspråket blev oerhört viktigt, tänk att en bildruta kan säga mer än tusen ord.

Tack Murnau! Det verkar som en ganska anspråkslös sätt att börja denna recension, ty trots att det inte är en perfekt film, är den perfekt i ett annat perspektiv -dess sätt att berätta i bilder.

Historien är enkel; man och kvinna lever lyckligt, har barn och lever i en förtrollande landsidyll. Kvinna från staden frestar mannen att lämna sin fru och lantlivet och tillsammans bege sig till den stora staden. Den rökande, svartklädda och lite lössläppta manslukerskan har en magisk kraft över mannen, hon lyckas t o m få honom att gå så långt att hon övertygar honom att tillta drastiska medel för att bli av med sin fru. Mörk och spännande kan tyckas, sanningen är att det mörka tar slut här. Det är en sockersöt och ganska banal historia, men det var det tekniska som imponerade på mig.

För att t ex illustrera den hypnotiska kraft den "syndiga" kvinnan har över mannen låter Murnau använda sig av ”cross- and dissolve –redigering” (jag är inte så säker på den korrekta termen) Medan mannen sitter ned och kameran är fixerad på hans ansikte, dyker kvinnans ansikte upp i bakgrunden och försvinner sedan. Många gånger används denna teknik, mycket effektivt och stämningsfullt. Över huvudtaget känns fotot väldigt ”modernt”. Om man bortser från tekniken, hade det kunnat vara fotot i en nutida film. Faktum är att många utav dagens filmskapare har mycket att lära av Murnau, hittills har jag inte sett någon som så effektivt använder sig av just tekniken där bilden korsas av någon annan sekvens och sedan upplöses.

En stor akilleshäl för stumfilm rent generellt är ofta det stora överspelet. I en teater där folk kanske sitter långt ifrån scenen kan det vara nödvändigt med visst överspel, om man sedan filmar det blir det bara löjligt. Soluppgång innehåller överspel, men här är vi ganska befriade från det, skillnaden är stor mellan t ex överspelet i Nosferatu. Det positiva är att skådespelarna gör sitt jobb, utan att orsaka irritation.

Murnau kan verkligen berätta genom bilder. Soluppgång innehåller få dialoger, det behövs inte heller. Det är en film som säger så mycket genom sitt foto och sin musik.


Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
theodor 2 4 har röstat
Orvar_Säfström 12 har röstat
 
av Orvar_Säfström
Soluppgång
 12 har röstat
Night of the Living Dead
 24 har röstat
Blade Runner
 35 har röstat
Cinema Paradiso
 15 har röstat
Gudfadern del II
 36 har röstat
Deer Hunter
 50 har röstat
Rumble Fish
 13 har röstat
Lost in Translation
 41 har röstat
Apocalypse
 40 har röstat
Tokyo Godfathers
 26 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor