Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 352 Besökare idag: 4 294
annons
Laddar...

Recension av Audition

Regissör: Takashi Miike
Ã…r: 1999
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1967)    Forumdiskussion (0)
19/11 2009
Recenserad av wst
A
oyoma (Ryo Ishibashi) är en blyg medelålders man som för drygt sju år sedan förlorade sin hustru i cancer. Hans son (Tetsu Sawaki) börjar fundera på att lämna hemmet för att flytta till en egen bostad och en dag påpekar han att pappan börjar se gammal ut och att han snart måste hitta en kvinna att gifta sig med innan det är försent. Då Aoyoma berättar allt för en nära vän (Jun Kunimura), som arbetar som filmproducent, kommer han på idén att anordna en påhittad audition till en film för att kanske där finna honom en ny kvinna. Han faller för den tystlåtna, unga och förföriska Asami (Eihi Shiina), en före detta ballerinadansös med ett dunkelt förflutet.

"Audition", eller "Ôdishon" som den egentligen heter, är en japansk film av regissören Takashi Miike som producerades år 1999. Filmen brukar vara listan på en hel del topplistor över de bästa eller främsta skräckfilmer som gjorts genom tiderna. Man blandar här flera olika genrer som till exempel drama, skräck och thriller. Fotot är fint rätt igenom och skådespelet från samtliga inblandade håller en hög nivå från början till slut.

Det hela börjar egentligen med något som man skulle kunna kalla för romantiskt dramakomedi där änklingen träffar och har det bra tillsammans med den tystlåtna och unga kvinnan. Den halvan är riktigt bra och man har även byggt upp en väldigt bra och trevlig stämning i långsamt tempo tillsammans med stillsam och lugn musik. Sedan kommer andra halvan, eller främst slutet, där filmen byter riktning och drar åt ett helt annat håll och förvandlas istället till en riktig mardröm som verkligen tär på nerverna genom denna psykologiska skräck som jag personligen tycker är sjuk och extrem. Med tyngre tongångar i musik och bildspråk avslutar Takashi Miike den här filmen.

Mot slutet hoppar man mycket mellan dröm och verklighet och det kan ibland vara svårt att skilja på vad som riktigt är vad och det känns dessutom påtvingat. Budskapet är också något som jag började fundera över och vad filmen eller regissören egentligen vill ha sagt. Personligen tror jag att man kan få ut lite olika teorier ur allt det här, men att säga vilken eller vad som stämmer är som sagt svårt att avgöra. Själv var jag inne på två, tre stycken olika teorier under filmens gång.

Filmen går i ett långsamt tempo, och det är något som jag faktiskt tycker är bra till den här handlingen. Det är en väldigt obehaglig film som dessutom är skrämmande. Den tär mycket psykologiskt på en och mot slutet, där det mesta händer, var jag tvungen att stanna filmen vid ett tillfälle för att sedan kunna se klart den. Nu då jag sitter och skriver det här drygt en timmen efteråt så spelas många delar av slutet upp på min ögonhinna, så den satte tydliga spår efter sig.

Det här är en typisk film som man antingen älskar eller hatar. Tycker man om filmer som bjuder på överdrivet våld och som töjer på gränserna så är det här verkligen en film för den åskådaren. Tyvärr har jag inte sett speciellt mycket av den här stilen och har därför en inte alltför stor grund att gå på utifrån kvalitet vilket gör det svårare med betygsättningen. Av de filmer som jag tidigare sett så har den här varit bland de bättre. Jag ger den en trea, men vill ändå påpeka att det här är inte är en film för alla.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
wst 6 har röstat
HarryLime 5 har röstat
galang 12 har röstat
 
av wst
Greenberg
 2 har röstat
Brev från en okänd kvinna
 4 har röstat
In the City of Sylvia
 5 har röstat
Små skandaler
 4 har röstat
Paranormal Activity
 18 har röstat
Mannen som älskade Yngve
 5 har röstat
Orphan
 9 har röstat
Audition
 6 har röstat
Johan Falk - Gruppen för särskilda insatser
 12 har röstat
Grave of the Fireflies
 5 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor