Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 614 Besökare idag: 5 131
annons
Laddar...

Recension av Grave of the Fireflies

Regissör: Taro Hyugaji
Ã…r: 2008
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1400)    Forumdiskussion (0)
11/11 2009
Recenserad av wst
S
eita (Reo Yoshitake) är en högstadiestudent som blir tvungen att ta mycket ansvar efter att andra världskriget brutit ut i Japan. Då hans far är ute och krigar och hans mor dör av dåligt hjärta måste han ta hand om sin lillasyster Setsuko (Rina Hatakeyama). När de förlorar sitt hem i en bombning tvingas de flytta till sin moster, men livet blir inte särskilt mycket lättare där.

"Grave of the Fireflies" är den tredje långfilmsversionen som producerats utifrån författaren Akiyuki Nosakas roman med det svenska namnet "Eldflugornas grav". Regissören Isao Takahata tillsammans med Studio Ghibli gjorde den första filmatiseringen, "Eldflugornas Grav", vilket är en fantastisk animerad film som inte lämnar en enda människa oberörd och är en av de absolut främsta inom den genren som jag hittills har sett.

Den här versionen från år 2008 är den andra filmatiseringen med verkliga människor i huvudrollerna och denna gång står Taro Hyugaji för regin. Personligen tycker jag att den är ganska svagt uppbyggd och man utelämnar en hel del viktiga händelser som gjorde helheten mycket starkare i den första filmen. Den scen som jag är mest missnöjd över är slutscenen, som i den animerade filmen verkligen är hjärtskärande, som man här helt gjort om till det sämre och man blir inte det minsta berörd.

Något som jag reagerade starkt på är att handlingen, som utspelar sig i Japan under slutet av andra världskriget, mitt bland bombningar och liknande, att man nästan aldrig får ta del av några sådana händelser eller vyer över hus och annat som har blivit sönderbombat. Helhetsintrycket sjunker avsevärt då detta egentligen har en central roll i handlingen.

Huvudrollsinnehavarna och syskonkaraktärerna, som spelas av Reo Yoshitake och Rina Hatakeyama, gör inga speciellt bra prestationer någon av dem vilket är synd. Jag brukar gilla filmer från Japan, speciellt med det exotiska fotot och scenografin, men här märker man inte av det något avsevärt.

Tyvärr bosätter sig inte den här versionen från ett fantastiskt manus i bröstkorgen på en som det animerade originalet gör. Den håller inte alls samma klass eller känns lika hemsk och sorglig. Nu har jag inte sett filmatiseringen som utkom år 2005, men vad jag fått berättat för mig så är den mycket bättre än vad denna version är. Riktigt besviken då jag hade stora förväntningar och då jag vet att man skulle kunna få ut något riktigt bra från det här manuset.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
wst 5 har röstat
 
av wst
Greenberg
 2 har röstat
Brev från en okänd kvinna
 4 har röstat
In the City of Sylvia
 5 har röstat
Små skandaler
 4 har röstat
Paranormal Activity
 18 har röstat
Mannen som älskade Yngve
 5 har röstat
Orphan
 9 har röstat
Audition
 6 har röstat
Johan Falk - Gruppen för särskilda insatser
 12 har röstat
Grave of the Fireflies
 5 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor