Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 415 Besökare idag: 4 300
annons
Laddar...

Recension av Johan Falk - Gruppen för särskilda insatser

Regissör: Anders Nilsson
Ã…r: 2009
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2116)    Forumdiskussion (0)
16/11 2009
Recenserad av wst
J
ohan Falk flyttar tillbaka till Sverige och sin hemstad Göteborg efter att under fem år tjänstgjort som polis inom Europol i Haag. Väl hemma får han tjänst inom den lilla, men framgångsrika, specialenheten GSI - Gruppen för Särskilda Insatser, som håller koll på den grova organiserade brottsligheten. Men något som Falk inte förstår är hur den lilla specialenheten kan uppnå sådana förvånansvärt goda resultat och oftast ligga steget före de kriminella. Frågor som hur GSI:s relation till de kriminella ser ut börjar snurra i hans huvud och långsamt öppnas ögonen upp för en världs han inte trodde fanns.

Personligen är jag ingen fantast av svenska kriminalfilmer så som Beck och Wallander som producerats för television. Jag har tidigare sett ett antal filmer ur båda följetongerna och har rent utsagt tyckt att det varit skit som jag lika gärna kunnat spola ned i toaletten. Av förklarliga skäl var jag väldigt skeptisk till att se ytterligare en kriminalserie som är produceras inom Sveriges avlånga land, men efter påtryckningar och många röster som sagt att den är riktigt bra och betydligt bättre än de tidigare två nämnda så gav jag det tillslut en chans.

Gruppen för särskilda insatser ingår som sagt i en serie där det här är den första filmen av den nya produktionen. Det har dessutom för en del år sedan kommit ut tre filmer, men någon av dessa har jag inte sett. Måste säga att jag faktiskt blev positivt överraskad över det jag såg. Det känns inte alls som något som skulle komma från Sverige och är både spännande och engagerande där man dessutom lagt till en del komiska inslag i det hela.

Något som däremot inte var av någon vidare klass är skådespelet, kanske främst från huvudrollsinnehavaren Jakob Eklund, men även Mikael Tornving, som bara känns stela. Dialogen var väl inte direkt heller på topp, utan kändes mest som utfyllnad. Handlingen har man sett förut i andra produktioner, men det är inte heller så konstigt. Några stora missar som man gjorde var att i vissa scener, där enheten står uppradade i närheten av de kriminella, inte tar någon strid trots att man blir beskjutna, till exempel i hotellscenen. Däremot tycker jag att den känns ganska realistisk vilket är ett stort plus.

Den får en stark tvåa av mig. Inget nytt under solen, men det är absolut en av de bättre kriminalserier eller filmer som producerats i Sverige på senare tid. Långt mycket bättre än vad Beck och Wallander är. Nu återstår det bara att se om de övriga filmerna håller någorlunda samma nivå, och det har jag hört att de ska göra.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
wst 12 har röstat
 
av wst
Greenberg
 2 har röstat
Brev från en okänd kvinna
 4 har röstat
In the City of Sylvia
 5 har röstat
Små skandaler
 4 har röstat
Paranormal Activity
 18 har röstat
Mannen som älskade Yngve
 5 har röstat
Orphan
 9 har röstat
Audition
 6 har röstat
Johan Falk - Gruppen för särskilda insatser
 12 har röstat
Grave of the Fireflies
 5 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor