Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 370 Besökare idag: 4 399
annons
annons
Laddar...

Recension av Cape Fear

Regissör: Martin Scorsese
År: 1991
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1477)    Forumdiskussion (0)
6/11 2011
Recenserad av Redwood
P
latsen är en liten stad i den amerikanska södern. Tiden är tidigt nittiotal. En ex-fånga, nyss frigiven efter att ha suttit 14 år inspärrad för våldtäkt, ger sig på försvarsadvokaten som svek honom i försvarsbåset då det begav sig. För det var nämligen så att advokaten undanhöll viktiga fakta, som kunde ha förmildrat den dömdes straff. Ex-fången inleder ett personligt terrorkorståg mot advokatens familj. Han är väl insatt i medborgarrätt och vet hur han ska göra för att utöva psykiskt hot mot sin fiende, men ändå h¨lla sig inom lagens råmärken. Så inleds en odyssé i psykologisk krigsföring, i terrorbalans.

Martin Scorsese regisserar, hans parhäst Robert De Niro spelar fången Max Cady och Nick Nolte spelar hans måltavla Sam Bowden. Filmen är en lös remake på "Farlig främling" från 1962, en ordagrann filmtolkning av John D. MacDonalds roman "The Executioners".

Men filmens stämpel är "Skräck" och då måste man förstås fråga sig; är det en bra film i denna genre? Ja, det tycker jag. Scorsese arbetar mestadels med "suspense" även om en del "chock" och "gore" ryms med. Men så var originalfilmens regissör, J Lee Thompson, lärling hos mästaren Hitchcock. Musiken spelar en stor roll, som alltid hos Scorsese. Elmer Bernstein har anpassat Bernard Herrmanns originalmusik till den nya filmen och det funkar rätt så bra.

Det finns också en religiös dimension, vilket känns väldigt typiskt Scorsese, som är troende katolik. Filmen har också en underliggande sexuell ton, som varit omöjlig 1962 på grund av Hays-koden. Här handlar det om förhållandet mellan Cady och Bowdens dotter Danielle. Hon får symbolisera tonårens dröm om sexuell frigjordhet, i kontrast till hennes föräldrar, som enligt henne är alldeles för "uptight".

Den här filmen har fått mycket skit kastad på sig, främst i jämförelse med originalet. Remakes blir aldrig "rättvist" bedömda utav de som har orginalet i färskt minne. Jag har inte sett originalet så jag kan våga mig på en rättvis bedömning. Det som allra mest tynger ner denna är Robert De Niros performance (i ordets rätta bemärkelse) som Max Cady: han spelar över, och det rejält. för De Niro, en verklig "working actor", måste utmaningen att spela en sexuell oxh djurisk psykopat till skurk varit lockande, och han tog verkligen arbetet på stort allvar. Too much! en annan sak som drar ner intrycket är finalen, som tyvärr slarvas bort i Hollywoods "skjut på mig tills jag dör och sedan lite till"-maner.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Redwood 1 har röstat
Jämte 3 har röstat
Bobby Peru 8 har röstat
 
av Redwood
Sweet Home Alabama
 0 har röstat
Flykten från Sobibor
 0 har röstat
Cape Fear
 1 har röstat
Children of the Corn
 1 har röstat
Chinatown
 3 har röstat
Jag bekänner
 1 har röstat
Aladdin
 2 har röstat
Jakten på den försvunna skatten
 4 har röstat
Mamma Mia!
 8 har röstat
Att angöra en brygga
 5 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor