Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 333 Besökare idag: 4 390
annons
annons
Laddar...

Recension av Chinatown

Regissör: Roman Polanski
År: 1974
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2305)    Forumdiskussion (0)
17/12 2010
Recenserad av Redwood
R
obert Towne hade verkligen något att stå på när han skrev manuset till den (numera) kultförklarade Chinatown. Towne var sedan länge en fan av gamla "noir"-filmer - I Chinatown finns ett tydligt arv från Raymond Chandler och grabbarna. Towne baserade också historien på en verklig händelse rörande vattendumpningar i det torraste LA-området på trettiotalet.

Den ensamme och amoraliske privatdeckaren med rötterna i 40-talet visade sig passa väldigt bra in bland 70-talets desillusioner. Kanske upplevde amerikanerna en andra depression, denna gång på grund av förlusten i Vietnam och det allmänna politikerföraktet.

Roman Polanski tar sin känsla för dystra stämningar till perfektion när han låter den vingklippte privatsnoken Jake J. Gittes (i Jack Nicholsons tolkning - en roll som klippt och skuren för honom) reda upp en härva av mord, bedrägeri, utpressning och vattenförskingring. Det börjar som ett enkelt fall av otrohet - men som vi vet av noirfilmer, så är inget som det först verkar. Gittes äventyr blir en resa genom den amerikanska företagsetiken inklusive korruption och skumraskaffärer. Gittes råkar själv illa ut några gånger i filmen.

Jack Nicholson, i övrigt också en personlig favorit, har aldrig varit bättre än här. Faye Dunaway sekunderar honom i de flesta scener, och John Huston - legendarisk filmregissör, jobbade ibland framför kameran - gör en synnerligen värdig motståndare. Bosatt på sin hacienda styr denne magnat sitt imperium likt en spindel i mitten av nätet.

Chinatown är vad man kunde kalla en väldigt kompromisslös film. Gittes jobbar alltid ensam, han kan inte lita på någon. Hans väg är kantad av törnen. Fiilmens final, som utspelar sig i just Chinatown, är kompakt mörker. Filmen kräver också att tittaren verkligen är engagerad i handlingen för att denne skall hänga med i alla tvära kast. Men det är inte så sorgefyllt som det låter: det finns humor i filmen, främst från Gittes som vet att vara "stor i orden men liten på jorden" är bättre än att vara ingenting alls, och som kan leverera spydiga kommentarer när han anser det nödvändigt.

Filmen inspirerade en våg av neo-noir på 70, 80- och 90-talet och fick även en senkommen uppföljare, denna gång med Nicholson själv som regissör. Men det är en annan historia...

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Redwood 3 har röstat
LHE 8 har röstat
Priceguy 8 har röstat
 
av Redwood
Sweet Home Alabama
 0 har röstat
Flykten från Sobibor
 0 har röstat
Cape Fear
 1 har röstat
Children of the Corn
 1 har röstat
Chinatown
 3 har röstat
Jag bekänner
 1 har röstat
Aladdin
 2 har röstat
Jakten på den försvunna skatten
 4 har röstat
Mamma Mia!
 8 har röstat
Att angöra en brygga
 5 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor