Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 375 Besökare idag: 4 395
annons
annons
Laddar...

Recension av Mamma Mia!

Regissör: Phyllida Lloyd
År: 2008
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (3143)    Forumdiskussion (0)
7/9 2008
Recenserad av Redwood
M
itt första impulsbiobesök i år (jag besöker sällan bio på impuls) var Mamma Mia. Jag lämnade biografen med en positiv eftersmak.

Mamma Mia är sommarens "nästansvenska" storfilm. Ja, för den som inte vet det så baserar sig filmen på scenmusikalen som gått för fulla hus världen över i snart tio år. Musikalen är i sin tur baserad på/inspirerad av ABBAs låtrepertoar.

Handlingen tilldrar sig på en grekisk ö. Den 20-åriga Sophie ska gifta sig och vill följa den gamla seden att fadern ska föra henne till altaret. Sophie har dock växt upp utan sin far, och det enda hennes mor, en hårt arbetande hotellägarinna, berättat är att fadern var en sommarromans som stack innan hon upptäckte att hon var gravid med Sophie. Sophie tjuvläser sin mors dagbok från den tiden och kommer på tre möjliga personer, av vilka en är hennes pappa: en svensk författare, en amerikansk arkitekt och en brittisk affärsman. Hon inviterar dem till ön – i mammans namn – och deras ankomst utlöser förvecklingar och komplikationer.

Jag är inte uppväxt på 70-talet, så jag har ingen personlig erfarenhet av ABBA från tiden "då det begav sig". Däremot så vet jag att deras musik sjungs och spelas än i dag, ett bevis på deras kulturella slagkraft.

Jag är väldigt imponerad över hur manusförfattarna lyckats inkorporera låtarna i manushelheten. Kom ihåg att sångerna skrevs som fristående hits utan inbördes anknytning.

När låtar som "Super Trooper", "Mamma Mia", "Our Last Summer" och "Dancing Queen" strömmar från högtalarna, ja, då är jag helt såld. Den musikaliska biten är mycket bra, både sång- och koreografimässigt.

Filmen tilldrar sig på en ö i den grekiska arkipelagon, komplett med vita sanstränder, blågrönt vatten och palmer. Det märks att regissören Phyllidia Lloyd förälskat sig i landskapet.

Om man är frälst vid ABBA så är detta årets film; visserligen räcker det med att man köper soundtracket (eller en ABBA-LP från loppis) men en film är alltid en film. Garanterat sevärd!

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Rollywood 3 har röstat
Matewan 12 har röstat
Redwood 8 har röstat
niklasringdahl 17 har röstat
 
av Redwood
Sweet Home Alabama
 0 har röstat
Flykten från Sobibor
 0 har röstat
Cape Fear
 1 har röstat
Children of the Corn
 1 har röstat
Chinatown
 3 har röstat
Jag bekänner
 1 har röstat
Aladdin
 2 har röstat
Jakten på den försvunna skatten
 4 har röstat
Mamma Mia!
 8 har röstat
Att angöra en brygga
 5 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor