Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 690 Besökare idag: 4 278
annons
annons
Laddar...

Recension av Arrival

Regissör: Denis Villeneuve
År: 2016
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1363)    Forumdiskussion (0)
5/12 2016
Recenserad av August Dellert
A
rrival är den senaste produktionen från hyllade regissören Denis Villeneuve [Prisoners, Sicario, m.fl.] och det är en intelligent och relativt lågmäld sci-fi rulle som påminner om filmer som Kontakt och Interstellar.

Filmen börjar som så många andra i genren; utomjordiska farkoster har anlänt till jorden och det hela leder till stor uppståndelse. Men nästan allt förutom denna bekanta premiss är annorlunda och uppfriskande i Arrival.
I de flesta science-fiction filmer så får vi följa med ute på gatornas kaos eller hänga med på militärens upptåg. Men i Arrival så är det en kvinnlig språkexpert som ligger i fokus, närmare bestämt Dr. Louise Banks, emotionellt och ypperligt gestaltad av Amy Adams.

Dr. Banks blir tillfrågad av Colonel Weber [Forest Whitaker] att analysera utomjordingarnas språk tillsammans med språkexperten Ian Donnelly [Jeremy Renner]. Tillsammans besöker de den mystiskt svävande farkosten och dessa besök är filmens huvudsakliga fokuspunkt.

Det här är en av de mest trovärdiga och personliga filmerna om utomjordisk kontakt som någonsin gjorts. Den går på djupet av vad kommunikation med en helt främmande livsform skulle kunna innebära och det är hemskt fascinerande för mig som har ett stort intresse för ämnet. Konceptet av tid är ett annat tema i Arrival och hur filmen vänder och vrider på traditionell berättarteknik och vårt linjära tänkande är inspirerande.

Filmen är, likt Villeneuves tidigare alster, väldigt vacker med låga kontraster, tonade färger och en generellt väldigt smakfull scenografi. Effekterna är sparsmakade och action-elementen i princip obefintliga, men spänningen är hög och handlingen är filosofisk och tankeväckande.

Om du förväntar dig en actionrulle i stil med Independence Day så kommer du säkerligen bli besviken, men om du tycker att en mer intellektuell vinkel på temat skulle vara intressant så kan jag med enkelhet rekommendera Arrival.

För mig var detta en av årets tveklöst bästa filmer och den mest fascinerande och överraskande science-fiction filmen på många år. Jag kan kortfattat beskriva Arrival som avsevärt gripande, känslosam och suggestiv. Högsta betyg!

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
August Dellert 5 har röstat
 
av August Dellert
Ghost in the Shell
 3 har röstat
Rogue One: A Star Wars Story
 13 har röstat
Arrival
 5 har röstat
Warcraft: The Beginning
 4 har röstat
Batman v Superman: Dawn of Justice
 15 har röstat
Star Wars: The Force Awakens
 27 har röstat
Dope
 1 har röstat
Crimson Peak
 5 har röstat
Pawn Sacrifice
 1 har röstat
Straight Outta Compton
 2 har röstat
 
Senaste recensioner
Stinsen brinner...filmen alltså
0 har röstat
Stephen Glass - rubrikernas man
0 har röstat
The Conjuring
0 har röstat
Fifty Shades Darker
0 har röstat
Tungviktarna
0 har röstat
The Girl in the Glacier
0 har röstat
En bön om nåd
0 har röstat
Harry Potter och hemligheternas kammare
0 har röstat
Frost
0 har röstat
MirrorMask
0 har röstat
I Spit on Your Grave
0 har röstat
Horns
0 har röstat
Scooby-Doo på Zombieön
0 har röstat
Harry Potter och de vises sten
0 har röstat
I Spit on Your Grave 3
0 har röstat
I Spit on Your Grave 2
0 har röstat
I Spit on Your Grave
0 har röstat
Bridget Jones's Baby
0 har röstat
På spaning med Bridget Jones
0 har röstat
Bridget Jones dagbok
0 har röstat
 
Entertainity AB © 2000-2016 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till ads@n24g.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor