Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 582 Besökare idag: 4 368
annons
annons
Laddar...

Recension av The Ghost Writer

Regissör: Roman Polanski
År: 2010
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2256)    Forumdiskussion (0)
23/4 2010
Recenserad av hampushoney
D
et finns ingen dålig PR som man säger, och ett hemskt (i den mest bokstavliga bemärkelsen) passande exempel på detta måste väl vara Polanskis nya film. Om jag vore en konspirationsteorist skulle jag kunna postulera att hela gripandet av Polanski endast var ett spel för gallerierna. Jag har haft väldigt hettade debatter kring Polanski; Chinatown och Repulsion är två av mina favoritfilmer. Mitt argument har alltid varit att politik inte har med film att göra, men samtidigt vet jag att det självklart inte är så, film är ett av de mest politiska medierna på jorden. Därför har jag bestämt mig för att dela upp min uppfattning i två tankesätt, den rent filmkonstnärliga, personliga uppfattningen, och den samhällsmedvetna. Den här recensionen kommer att vara dedikerad till den personligt filmiska uppfattningen.

”The Ghost Writer” är en hyfsat noggrann adaption av Robert Harris roman från 2007, och även om jag inte läst boken har jag förstått att detta inte är nödvändigt, då nästan alla sidor är exakt omskrivna till duken. Premissen är att en framgångsrik spökskrivare (Ewan McGregor) blir tilldelad rollen som spöke till den före detta premiärministern Adam Langs (Pierce Brosnan) memoarer, något som vilken ambitiös spökskrivare som helst skulle tacka ja till (250 000 dollar i förskott skadar aldrig).
Själva utgångspunkten är redan intressant, en man utan ett förflutet, spöket, måste låtsas vara en man med det mest intensiva förflutna en person kan ha. Intrigen tätnar när vi förstår att Langs tidigare assistent, som var tilldelad memoarerna, omkommit i en olycka. Det är en klassisk thriller, omsvept i rökridåer och lögner. McGregors Spökskrivare dras in i Polanskis berömda teman om korruption och omdömeslöst maktutövande. Filmen är mycket likt Chinatown, i det att filmen byggs upp likt en klassisk thriller, med ett lik som öppningsscen, för att sedan utveckla en komplex och obarmhärtig sjö under ytan.

Brosnan och McGregor är utomordentliga i sina roller, speciellt tillsammans. Deras verbala maktkamper och subtilt psykologiska vapen sitter som en viktoriansk korsett, och man blir lika andlös. Dock har dessa två redan fått mycket beröm, och min personliga favorit är Olivia Williams porträtt av Adam Langs fru, Ruth. Williams blickar tycks innehålla så mycket, och allt avslöjas i slutet. Det värsta med Polanski är att gubben vet hur man gör film, och för alla sina personliga snedsteg tycks hans filmer alltid innehålla visdomar som motsäger hans egna snedsteg.

Det märks att filmen är regisserad av någon som är helt bekväm med sitt hantverk, och helt bekväm i genren han valt. Polanski har alltid tillhört (med Kubrick, Hitchcock, Lynch och Von Trier) den typ av regissör som kan och vill skada sin publik emotionellt. Där Polanski förr i tiden skulle ha utnyttjat blod har han nu tagigt Hitchcocks råd om terror och spänning, snarare än överraskande thrillerklyschor. Filmen är mogen, och det är kul att se en utomordentligt skicklig regissör som tillhör den generation där hantverk var viktigare än uttryck och personliga egenheter. Filmen är helt enkelt mästerlig, slutbilden är nästan profetisk i sin skicklighet. Detta är filmen Hitchcock skulle ha gjort om han var en ex-pedofil och fortfarande levde.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
frienatic 8 har röstat
hampushoney 10 har röstat
 
av hampushoney
The Tree of Life
 4 har röstat
Harry Potter och dödsrelikerna - Del II
 7 har röstat
Winter's Bone
 35 har röstat
The Ghost Writer
 10 har röstat
Brustna omfamningar
 12 har röstat
Son of Rambow
 4 har röstat
En förlorad värld
 9 har röstat
Ben X
 17 har röstat
The Zone
 12 har röstat
No Country for Old Men
 39 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor