Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 589 Besökare idag: 4 478
annons
Laddar...

Recension av 6:e dagen

Regissör: Roger Spottiswoode
Ã…r: 2000
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (3378)    Forumdiskussion (0)
28/6 2003
Recenserad av Kiril
I
nom en snar framtid kommer tekniken ha fortsatt åt det håll den nu är på väg. Man kommer kunna ha virtuella flickvänner och kloning kommer vara industriellt genomförbart. Dolly var bara början. Dör ens husdjur, kan man klona det och sätta in dess minnen och personlighet och på detta sätt få en exakt kopia av originalet, utan att kopian vet att den bara är en kopia. Proceduren fungerar även på människor, men på grund av misslyckade försök ett antal år tidigare, är kloning av människor förbjudet enligt "sjätte dagen-lagen" (baserat på Bibelns citat "På den sjätte dagen skapade Gud människan.")

Ett företag håller på med denna nu fungerande, men fortfarande illegala verksamhet och råkar klona helikopterpiloten Adam Gibson (Arnold Schwarzenegger). När Adam kommer hem en dag efter jobbet, ser han en kopia av sig själv i sitt hem som umgås med sin familj. Företaget har märkt missen och måste dölja spåren efter sig genom att eliminera originalet och/eller kopian, samt eventuella vittnen, det vill säga Adams hustru och dotter.

Arnold Schwarzenegger har under en lång period klassats som Actionhjälten #1, men hans karriär har vacklat en aning under de senaste åren. 50-årsstrecket har passerats, hjärtoperationer har genomgåtts och halvfloppar i lite mer "seriösa" roller har gjorts. Förra försöket till comeback, den halvdana "End of Days", blev inte den succé man hade kunnat vänta sig och det kändes fel med Schwarzenegger i en roll som halvalkoholiserad antihjälte i smutsigt linne. En roll som till och med Bruce Willis inte gör längre. "6:e dagen" är då betydligt mer passande och betydligt bättre.

Schwarzenegger är inte en skådespelare. Han är snarare en image som ska vara en perfekt, rentav robotliknanade "übermensch", som springer runt och skjuter på ondingarna samtidigt som han slänger ur sig halvtöntiga one-liners på österrikisk engelska. Det är precis vad han får göra här. I en dubbelroll och utan att de övriga skådespelarna visas nämnvärt mycket, blir det Schwarzenegger för hela slanten.

Storyn är något slags hopkok mellan bibliska referenser, rädsla för vetenskapen och tidigare science fiction filmer med "Total Recall" och "Blade Runner" som tydligaste inspirationskällor. Oväntade turer i historien tillsammans med ett neutralt ställningstagande till etiska och moraliska frågor, som hur långt vetenskapen får verka i naturen och om en klon kan ersätta en "riktig" människa, håller intresset vid liv och gör filmen mer intelligent och tänkvärd än väntat.

Det är så synd och skam att Spottiswoode har samma problem som han hade med "Tomorrow Never Dies". Han får nämligen aldrig fason på actionsekvenserna. De är (återigen) tempofattiga och rutinmässigt regisserade. Man har liksom redan sett allt förut.
Det gör filmen ojämn och ger helhetsintrycket en bitter bismak. Tur att det går att falla tillbaka på spänningsmomenten i manuset. Men Schwarzenegger är tillbaka uppe på banan igen, särskilt med tanke på hans kommande "Terminator 3".

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Kiril 6 har röstat
 
av Kiril
Hellboy
 7 har röstat
Mean Girls
 14 har röstat
One Missed Call
 12 har röstat
Shrek 2
 11 har röstat
Day After Tomorrow
 10 har röstat
Van Helsing
 18 har röstat
Out of Time
 6 har röstat
50 First Dates
 12 har röstat
Big Fish
 46 har röstat
Scary Movie 3
 9 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor