Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 567 Besökare idag: 4 116
annons
Laddar...

Recension av 7 vågade livet

Regissör: John Sturges
Ã…r: 1960
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2955)    Forumdiskussion (0)
9/3 2005
Recenserad av Greenleaf
N
är en by är hotad av banditer som kommer och stjäl deras mat bestämmer de sig för att försvara byn. Till hjälp anlitar bönderna 7 revolvermän som ska lära dem att försvara sig samt hjälpa dem.

Detta är ytterligare en westernfilm som bygger på en av Akira Kurosawas stora klassiker. Det är i princip samma film som De sju samurajerna, fast i westernmiljö och en timme kortare. En annan westernfilmatisering av Kurosawas filmer är För en handfull dollar som bygger på klassikern Yojimbo.

Det här är en riktigt stjärnspäckad western med alla möjliga stjärnor under den perioden. Vi har Eli Wallach, känd som "den fule" i Leones klassiker, Den gode, den onde och den fule. Bland revolvermännen ser vi Yul Brunner, Steve McQueen, James Coburn och Charles Bronson. Riktigt tunga namn alltså. Att se den här filmen är ungefär som att se ett stjärnspäckat fotbollslag spela. Det är fullt med stjärnor på plan, men för många på samma plan kan bli lite grötigt och att det är så många stjärnor på samma plan behöver inte betyda att de kan spela bra tillsammans.

Tvärtom så tycker jag att det blir lite för mycket många storstjärnor på samma sida om lagen. De borde ha fördelat lite så att inte endast Eli Wallach spelar ond. Det känns som om filmen fokuserar lite för mycket på den goda sidan, för jag hade hellre velat se lite hur de elaka tänkte. Men, man märker att de försöker att följa Kurosawas film till punkt och pricka.

Just det som saknas är djupet karaktärsmässigt. Det kan bero på att 7 vågade livet är en timme kortare än De sju samurajerna och därför har man klippt bort viktiga sekvenser här och där. Man fokuserar mindre på individerna i denna westernremake och allt gör att det känns mer opersonligt i jämförelse med De sju samurajerna.

Annars är det helt klart en roande westernklassiker, som jag tror att de flesta tycker om. Det är bra skådespelare och mycket action när det väl gäller. Just skottväxlingarna är underhållande och fartfyllda, och det tycker jag om. För vad vore en bra westernfilm utan stora och intensiva skottlossningar? Filmen har sina brister, men det är fortfarande en mycket bra western som helt klart ska ses.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Greenleaf 9 har röstat
Jonnythefox 10 har röstat
 
av Greenleaf
25th Hour
 6 har röstat
Blood and Bones
 1 har röstat
A History of Violence
 32 har röstat
Flightplan
 7 har röstat
The Bow
 3 har röstat
Kingdom of Heaven
 10 har röstat
Ung rebell
 6 har röstat
Gudfadern
 28 har röstat
Brotherhood of War
 15 har röstat
The Rules of Attraction - Lustans lagar
 9 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor