Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 595 Besökare idag: 5 062
annons
Laddar...

Recension av Clockwork Orange

Regissör: Stanley Kubrick
Ã…r: 1971
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2359)    Forumdiskussion (0)
25/11 2003
Recenserad av mly
C
lockwork Orange är ett mästerverk av Stanley Kubrick som är baserad på boken med samma namn, skriven av Anthony Burgess. I England, där filmen var väldigt populär, drogs den in sedan ett antal brott inträffat. Bland annat så våldtogs en kvinna av angripare som sjöng Singing in the rain, och en misshandel som utfördes av en 16-årig kille iklädd liknande uniform som Alex, huvudpersonen i filmen. A Clockwork Orange visades inte lagligt i England igen förrän år 2000, den hade sin första premiär 1971.
Trots dessa händelser utsågs A Clockwork Orange till 1971 års bästa film och Stanley Kubrick till bästa regissör av "The New York Film Critics". Den blev också nominerad till fyra Oscars; Best Picture, Best Director, Best Adapted Screenplay och Best Film Editing.
Historien handlar om Alex som lever för sex, ultravåld och Beethoven. Filmen är mycket samhällskritisk och visar att man inte kan tvinga någon att bli ”god”, i det här fallet att man sak få Alex att sluta vara intresserad av ultravåld. Det måste finnas en inre vilja hos en person för att kunna förändra honom i grund och botten.
Alex tvingas att genomgå en tortyr, som går ut på att hans ögon är uppspärrade med hjälp av en ställning och han tvingas att se på ultravåldsfilmer samtidigt som han får en drog isprutad i sig. Drogen gör att han vill kräkas, blir förlamad i kroppen och självmordsbenägen. Senare får han den känslan när han ser våld.
Poängen är att man inte ska ta bort förmågan att kunna utföra t. Ex. kriminella handlingar, snarare att man tar bort viljan att utföra dem. Vi ska med andra ord inte bli viljelösa maskiner, bara ansvarstagande människor.
Såhär beskiver Stanley Kubrick själv filmen.
"...a social satire dealing with the question of whether behavioural psychology and psychological conditioning are dangerous new weapons for a totalitarian government to use to impose vast controls on its citizens and turn them into little more than robots."
En svensk kritiker skrev så här i samband med den svenska premiären år 1972:
"Tänker ni bara se en film på 1970-talet så måste det bli den här".

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Den filmgalne 1 har röstat
Kent78 36 har röstat
BeforeYouDie 7 har röstat
headtide 16 har röstat
Kenty Mail 10 har röstat
henrik_a87 29 har röstat
FreddyKrueger 42 har röstat
anonym 53 har röstat
mly 26 har röstat
Greenleaf 65 har röstat
 
av mly
Clockwork Orange
 26 har röstat
Bergens fånge
 4 har röstat
Ken Park
 19 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor