Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 584 Besökare idag: 5 428
annons
Laddar...

Recension av Avgrunden

Regissör: James Cameron
Ã…r: 1989
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2448)    Forumdiskussion (0)
6/10 2009
Recenserad av Rollywood
E
n u-båt sjunker långt ner under ytan och hela besättningen omkommer. Ombord finns det kärnvapen som nu måste föras i säkerhet innan ryssarna hinner dit. För att spara tid använder man sig av ett oljeborrarteam som redan finns på plats långt nere på havsdjupet under ledning av Bud Brigman (Ed Harris). Man skickar också ner en trupp marinsoldater med Löjtnant Coffey (Michael Biehn) i spetsen för att hantera kärnvapnen på rätt sätt. Vad Bud dock inte räknar med är att hans före detta fru Lindsey (Mary Elizabeth Mastrantonio) också hänger med på resan som övervakare av projektet. Det blir påfrestande för Bud att lämna över kommandot till sin före detta fru och ännu värre att att anpassa sig till Coffeys hårda direktiv. Men vad ingen av dem har räknat med är att det finns något mer där nere, något okänt som inte är av den här världen.

Avgrunden hör helt klart till en av James Camerons bästa verk någonsin då den ligger parallellt med Titanic och Terminator-filmerna när det gäller storslagenheten. Precis som i första Terminator-filmen så ser vi Michael Biehn i en av rollerna, denna gång mer våldsam och oberäknelig. Han visar helt klart upp en annan sida här. Camerons filmer brukar ju ha en tendens att fyllas med effekter på det ena eller det andra sättet och i den här råder det inget tvivel om att det finns med. Filmen vann till och med en Oscar för bästa visuella effekter.

Ed Harris är visserligen en enormt stor stjärna i Hollywood men han brukar sällan ta den ledande rollen i filmer. Ofta spelar han mot huvudrollen, eller en biroll som till exempel i Apollo 13 (1995) eller The Rock (1996) men här lever han ut huvudkaraktären till fullo. Den fyrfaldigt Oscarnominerade skådespelaren var det perfekta valet för rollen även om hans rollfigur i sig ibland kan tyckas något ointressant. Filmens nackdelar ligger också just kring detta område då man satsat så mycket på de kvalitativa effekterna och den briljanta storyn att karaktärerna inte fått möjlighet att utvecklas tillräckligt i manus. Det gäller alla medverkande. Hade det inte varit för detta hade det blivit en femma, men nu faller det istället ner på en fyra.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Rollywood 9 har röstat
RasmusOrsén 7 har röstat
connya 9 har röstat
anonym 11 har röstat
 
av Rollywood
Bad Boys II
 5 har röstat
Avgrunden
 9 har röstat
Och han älskade dem alla
 1 har röstat
Freaky Friday
 0 har röstat
Spy Hard
 2 har röstat
A Man Apart
 0 har röstat
Ghostbusters II
 2 har röstat
Mitt Super Ex
 0 har röstat
28 dagar
 1 har röstat
My Horrible Year!
 0 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor