Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 504 Besökare idag: 4 858
annons
Laddar...

Recension av Gingerbread Man

Regissör: Robert Altman
Ã…r: 1998
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1756)    Forumdiskussion (0)
29/3 2009
Recenserad av Rollywood
L
agom invecklad thriller filmad i en något psykologiskt påfrestande miljö som snarare fokuserar på gåtor framför spänning och våld.

På väg hem från en fest träffar advokaten Rick Magruder (Kenneth Branagh) den unga kvinnan Mallory (Embeth Davidtz). När Mallory får sin bil stulen så erbjuder Rick henne skjuts hem och sedan är filmen igång...

När de anländer till Mallorys bostad så står hennes stulna bil på garageinfarten. Något som skrämmer dem båda. Har hon en "stalker"? Hon misstänker att hennes sinnessjuka far (Robert Duvall) skulle kunna ligga bakom det hela men ignorerar ändå saken. Istället inleder hon en sexuell relation med Rick.

När hon kommer hem från jobbet nästa dag så upptäcker hon dock något förskräckligt. Någon har hängt hennes katt vid dörrkarmen. Är det fadern som ligger bakom alla attentaten? Tillsammans med den alkoholiserade polisen Clyde Pell (Robert Downey Jr.) och advokatkollegan Lois Harlan (Daryl Hannah) så måste nu Rick hjälpa Mallory att stoppa hennes far.

Men vartefter tiden går så blir Rick mer och mer personligt involverad. Vilket leder till att hans familj nu svävar i livsfara. Samtidigt försöker hans före detta fru Leeanne (Famke Janssen) få ensam vårdnad om deras barn.

Den här thrillern har blivit en så kallad kultfilm i thrillergenren. Ibland kan den verka långsam och vissa scener kanske skulle ha klippts bort men samtidigt så är det ju en historia av John Grisham och då får det ju en speciell stil.

Man har verkligen utformat rollsättningen annorlunda i den här filmen då det helt enkelt är så att ju mindre roll de spelar desto kändare skådespelare i princip. Visserligen har Kenneth Branagh och Embeth Davidtz huvudrollerna i filmen, men det är bara Branagh som gör ett någorlunda värdigt framförande. Sedan har vi Robert Downey Jr. som alkoholiserad polis. Jag vill verkligen tycka om denna tragiska rollfigur då Downey brukar göra ganska bra ifrån sig, men här är han usel!

De kvinnliga birollerna (Hannah & Janssen) är så neutrala att de inte går att ta på diskussion. Vad jag dock inte tidigare nämnt är att vi får se några få scener med kultskådisen Tom Berenger. Dock har hans skådespel inte så stor betydelse för filmens omdöme. Robert Duvall har bara tre till fyra repliker, i övrigt är han mest på dåligt humör.

Filmen är regisserad av Robert Altman (1925-06), en av Hollywoods mest framgångsrika regissörer. Efter att ha hängt med sedan början av 50-talet som regissör så var det med stor sorg vi förlorade honom 2006.

När man ser på det stora hela så är det här en film som hamnar precis mellan bra och dålig. För även om spänningen inte alltid ligger på topp så har man klurat till filmen riktigt bra och gjort det hela mycket gåtfullt. Dock har man misslyckats med den skrämselfaktor jag tror är tänkt skall finnas där. Dessutom hade jag gärna bytt ut Embeth Davidtz mot någon bättre skådespelerska. Det blir en tvåa till Gingerbread Man.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Rollywood 0 har röstat
 
av Rollywood
Bad Boys II
 5 har röstat
Avgrunden
 9 har röstat
Och han älskade dem alla
 1 har röstat
Freaky Friday
 0 har röstat
Spy Hard
 2 har röstat
A Man Apart
 0 har röstat
Ghostbusters II
 2 har röstat
Mitt Super Ex
 0 har röstat
28 dagar
 1 har röstat
My Horrible Year!
 0 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor