Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 414 Besökare idag: 4 303
annons
Laddar...

Recension av Toy Story

Regissör: John Lasseter
Ã…r: 1995
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1885)    Forumdiskussion (0)
18/6 2009
Recenserad av BeforeYouDie
That wasn’t flying. That was falling with style”

Vem har inte undrat ifall leksaker har ett hemligt liv när man inte tittar? I filmen Toy Story är detta verklighet. Här får man följa barnet Andy och hans leksaker när han under en födelsedag plötsligt får en ny leksak, den häftiga och avancerade rymdleksaken Buzz Lightyear. Plötsligt är inte längre westernsheriffen Woody Andys favoritleksak vilket skapar avundsjuka hos leksakerna. Efter att Buzz av en händelse trillar ut genom fönstret finner sig snart Buzz och Woody borttappade och hemlösa och här börjar ett äventyr för de två rivaliserande leksakerna att försöka ta sig tillbaka till hemmet och säkerheten.

När Toy Story kom ut 1995 var det första gången en helt datoranimerad film gjorde entré på bio och i och med denna film tog Pixar steget in i långfilmsvärlden. De har även slipat upp sina färdigheter ordentligt från sina tidigare kortfilmer och skapade här en riktigt snyggt animerad film med underbara karaktärer.

Karaktärerna är riktigt fyndigt gjorda, från den röda ritplattan, Etch a Sketch, som man kan rita på med hjälp av två vita rattar, till leksaksmikrofonen, som Woody använder under sitt möte. Flera leksaker syns bara en enstaka sekund och är bara skapade för att finnas med i en ordvits som någon nämner. Den absolut bästa scenen i hela filmen är enligt mig ganska tidigt, när armen med små soldater sätter fart ner för trappan med en walkietalkie på uppdrag att scouta vilka presenter Andy ska få.

Filmen handlar om vänskap och utanförskap, och vad det egentligen innebär. Och på ett snyggt sätt förmedlar den de olika vinklarna till publiken genom sina karaktärer. Tom Hanks, som Woody, och Tim Allen, som Buzz, gör riktigt skickliga röster till huvudkaraktärer, speciellt Tim med sin mörka stämma.

Musiken kan ifrågasättas. Förutom sången ”You’ve Got a Friend in Me” så är jag inte speciellt förtjust i sångerna. Men musiken är ganska minimalistisk och visar sig inte så mycket i vilket fall.

Toy Story är en vacker berättelse som absolut har sina svagheter animationsmässigt nu när tekniken har kommit så långt framåt, men när den kom ut var den någonting nytt, ett outforskat kapitel, och även nu håller den absolut måttet. Levande leksaker är alltid ett roligt tema som funkar i alla åldrar.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Rollywood 3 har röstat
BeforeYouDie 3 har röstat
 
av BeforeYouDie
Avatar
 27 har röstat
Toy Story 2
 2 har röstat
Ett småkryps liv
 2 har röstat
Toy Story
 3 har röstat
Slumdog Millionaire
 7 har röstat
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
 5 har röstat
Indiana Jones och det sista korståget
 1 har röstat
Jakten på den försvunna skatten
 5 har röstat
Casablanca
 5 har röstat
Indiana Jones och de fördömdas tempel
 3 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor