Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 497 Besökare idag: 4 869
annons
Laddar...

Recension av Carrie

Regissör: Brian De Palma
Ã…r: 1976
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (3421)    Forumdiskussion (66)
4/8 2004
Recenserad av Bobby Peru
B
rian De Palma fick sitt genombrott med den här filmen, som bygger på boken av Stephen King. Han var mobbad i skolan och efter sina upplevelser där skrev han sin första bok, som också kom att filmatiseras först av alla.

Huvudpersonen är en utstött flicka som heter Carrie White. Hon mobbas av alla flickor i klassen och har en överreligiös mamma som låser in henne och säger att hon har syndat efter att ha upplevt sin första menstruation.

Carrie upptäcker dock mitt i alla hemskheter att hon har en speciell gåva som kallas för telekinesis. Det är en förmåga att kunna flytta på föremål genom tankegång.

Denna speciella kraft använder hon sig av senare när hon hämnas på alla som gjort henne så himla illa...

Carrie är Brian De Palma's bästa film, och tro mig; den mannen har gjort många klassiska verk. Att många elaka kritiker för jämnan anklagar honom för en Hitchcock-härmare och tekniskt "freak" är helt fel.

Visst hyllar han Hitchcock många gånger och har en förkärlek för tekniska inslag, såsom split-screen (när bilden delas i två delar för att kunna följa två händelsemoment samtidigt), men faktum är att han är en mästerlig berättare och många av bilderna i hans bildspråk säger mer än tusen ord. Han är en sann konstnär och dessutom en av de få som än idag använder sig av stumfilmsgrepp som låter bilderna och musiken tala i symbios.

Filmen i sig är en briljant studie av en plågad ung flicka som sakta men säkert försöker skapa sig ett eget självförtroende, bara för att genast märka att hon verkligen inte passar in i gänget som retar henne.

Och jag har aldrig sett en film med ett så smart och underliggande religiöst tema som är båda omskakande, gripande och sorgligt. Det utnyttjas verkligen på det bästa tänkbara sättet.

Mamman Margaret White spelas mästerligt av Piper Laurie -en skådespelerska som inte spelat sedan Fifflaren (The Hustler, 1961), men som gjorde en storartad comeback femton år senare och Oscarnominerades direkt för bästa kvinnliga biroll.

Sissy Spacek är dock skådespelerskan som stjäl showen.
Det gör ont att se henne lida som hon gör. Sissy är helt klart en av världens bästa skådespelerskor. Hon gestaltar Carrie så naket att man nästan gråter. Även hon fick en nominering (som bästa kvinnliga huvudroll) och skulle enligt mig ha vunnit för sin känsliga prestation.

I biroller kan vi se unga ansikten som John Travolta, Nancy Allen (De Palma's dåvarande fru), P.J. Soles (Halloween), William Katt och Betty Buckley som gymnastiktränaren.

Priscilla Pointer och Amy Irving spelar mor och dotter i filmen, vilket de även är i verkliga livet.

Pino Donaggio har komponerat den smärtsamt vackra musiken till filmen. De Palma har även fått hjälp av ett suveränt filmteam där klipparen Paul Hirsch och art directorn (som ansvarar för kulisserna) Jack Fisk ingår i besättningen.

Slutligen vill jag passa på att skriva att Carrie är så mycket mer än en vanlig skräckfilm. Jag skulle nog mer våga kalla filmen för ett drama där skräcken är hur människor kan vara så elaka mot varandra. Jag ryser när jag tänker på den här fantastiska filmen som inte lämnar en oberörd, och den starka upplevelsen stannar kvar långt efter att eftertexterna rullit förbi.

Här följer lite intressant "trivia" för den faktaintresserade:

Fakta 1: Sissy Spacek får grisblod på sig i det färdiga resultatet, men under inspelningen var det så klart endast fejkat av åtskilliga söta substanser. Hon var dock villig att låta de andra hälla riktigt blod (!) över henne, vilket säger en hel del om Spacek och hur långt en skådis kan tänja på gränserna för att uttrycka sina känslor på film.

Fakta 2: Spacek var inte påtänkt för rollen förrän hennes make Jack Fisk övertalade De Palma att låta henne provspela. De Palma blev så överväldigad att Spacek fick rollen som Carrie. De tre hade samarbetat två år tidigare i den underbara rockmusikalen Phantom of the Paradise.

Fakta 3: De Palma sparar rejält på referenser till Hitchcock i denna film, men det är värt att notera att skolan i filmen heter "Bates High", en direkt referens till Anthony Perkins karaktär Norman Bates i Psycho (1960).


Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
gva1116 18 har röstat
Bobby Peru 18 har röstat
billybob 13 har röstat
 
av Bobby Peru
French Connection nr 2
 9 har röstat
Apocalypse
 28 har röstat
Drakens år
 10 har röstat
Carrie
 18 har röstat
Phantom of the Paradise
 7 har röstat
Alla helgons blodiga natt
 10 har röstat
Arizona Junior
 11 har röstat
Natural Born Killers
 21 har röstat
Dawn of the Dead
 15 har röstat
Blood Simple
 15 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor