Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 500 Besökare idag: 5 541
annons
annons
Laddar...

Recension av Den stora illusionen

Regissör: Jean Renoir
År: 1937
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1714)    Forumdiskussion (0)
2/11 2003
Recenserad av MfAP
"
Den stora illusionen" är en fransk film från 1937, som utspelar sig under första världskriget. Hela essensen av filmen kan sammanfattas i den förvånande öppningsscenen: två franska officerare blir med sitt plan nedskjutna i Tyskland. Efter att ha blivit väl omplåstrade av de tyska soldaterna blir de bjudna på lunch tillsammans med de tyska befälen.

För mig är det här ett nytt och intressant perspektiv på krig - de uttråkade, tillfångatagna befälens perspektiv. De flyttas till ett fångläger som mest liknar en fritidsgård, varifrån de försöker gräva sig ut mest för förströelsens skull. Nästa fångläger ser ut som ett första klassens vandrarhem i en vacker medeltidsborg. Förvaringen av krigsfångarna ses mest som ett nödvändigt ont av både fångar och fångvaktare, och alla beklagar att det måste vara så. Dessutom kommer ju kriget att "ta slut när som helst".

De flesta av de standardingredienser som dagens krigsfilmer brukar innehålla saknas här, på både gott och ont. Kriget i bakgrunden framstår som en lättsam bollsport, och de tillfångatagna som otåliga pojkar som sitter och vrider sig på avbytarbänken. Samtidigt är alla karaktärer hyggliga, snälla och kloka - den onda generalen, den sadistiske fångvaktaren och den skjutglade, psykopatiske soldaten existerar helt enkelt inte. Ingen vill egentligen någon annan illa, alla gör bara sin plikt och ber till och med om ursäkt för det ibland. Det gör mig förvirrad.

"Den stora illusionen" är på sätt och vis en mycket vacker film, som skänker något slags hopp om mänskligheten, alla krig till trots. Och man önskar i sitt stilla sinne att alla krigsfångar genom alla tider fick bli behandlade på det här viset. Men det är väl min egen "stora illusion".

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
La Lana 3 har röstat
MfAP 16 har röstat
 
av MfAP
King Arthur
 8 har röstat
Spring Lola
 25 har röstat
Three Kings
 10 har röstat
Matrix Revolutions
 38 har röstat
Cube
 86 har röstat
Labyrint
 10 har röstat
Den stora illusionen
 16 har röstat
Romeo + Julia
 13 har röstat
Amelie från Montmartre
 31 har röstat
American Beauty
 23 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor