Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 468 Besökare idag: 5 037
annons
Laddar...

Recension av A Better Tomorrow

Regissör: John Woo
Ã…r: 1986
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1720)    Forumdiskussion (0)
19/12 2003
Recenserad av Yakuza
J
ohn Woos första gangsterfilm som beredde väg för Hong Kong-action. Det här är en mycket smart gangsteropera som sent skall glömmas.

Filmens handling är idag något av en klassiker som man känner igen från många nya filmer.

Ho är en organiserad gangster som vill lämna sitt kriminella liv på grund av att hans bror Kit är en ambitiös polis. Ho ska bara avsluta med en ordentlig kupp. Självklart går det inte som han tänkt sig, Det hela visar sig vara en fälla och nu blir inget som han tänkt sig. Hos far blir mördad och Ho själv hamnar i fängelse.

Hos Kollega Mark svär att han ska hämnas sin vän. Detta sker i en legendarisk skottlossning som har givit inspiration till mängder av moderna actionfilmer. Mark blir skjuten i benet under skottlossningen och får gå med benprotes under resten av filmen.

När Ho kommer ut ur fängelset träffar han sin vän Mark och båda är fast beslutna att lämna det förflutna bakom sig och börja på ett nytt hederligt liv. Men varken Kit eller gangstergänget är redo att gå vidare.

Filmen innehåller även en oförglömlig skottscen; när Ho, Mark och Kit möter gangstergänget i en hamn.

Ho och Mark är där för att lämna staden, de har stulit pengar från gänget och kidnappat dess ledare som en försäkring, för att kunna börja ett nytt liv någon annanstans. Gänget har därför kidnappat Hos bror som en försäkring på att få tillbaks sin ledare och sina pengar. Vid hamnen ska de byta ledaren mot Kit. Kit tänker arrestera sin bror samtidigt som han ska arrestera gangsterbossen. Det sker en oerhörd förvirring som ni kanske kan förstå. Under bytet skjuter Kit gangsterbossen vilket ledet till en makalös vapenstrid.

Uppföljaren "A better tomorrow II" som kom år 1987 gör nog ingen besviken. Även här har Woo skrivit filmhistoria med ett antal oförglömliga scener.

Det finns också en tredje uppföljare regisserad av Tsui Hark. Likaså den en klassisk Hong Kong-action, men den håller sig knappast på samma nivå som de två tidigare

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Yakuza 11 har röstat
 
av Yakuza
Ran
 26 har röstat
Brother
 6 har röstat
Shiri - Terrorns ansikte
 4 har röstat
The Ring
 14 har röstat
A Better Tomorrow
 11 har röstat
Battle Royale
 27 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor