Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 1 684 Besökare idag: 6 806
annons
annons
Laddar...

Recension av A History of Violence

Regissör: David Cronenberg
År: 2005
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (3615)    Forumdiskussion (2)
10/11 2005
Recenserad av Greenleaf
D
avid Cronenberg är verkligen inte en regissör som passar alla. Hans filmer består av många dolda budskap, som ofta framförs med mycket våld eller sexualitet. Sedan gillar han även att använda sig av effekter, och övernaturliga varelser och det är ungefär här som han tappar den större delen av den vanliga biopubliken. I och med “A history of Violence” har han tonat ner dessa typiska filmer och gjort en film som är mer till för mainstream-publiken. Passar detta hans stil?

Tom Stall lever den amerikanska drömmen. Han har ett bra liv, med en stor familj och en trevlig arbetsplats på ett café i den lilla staden som han bor i. Allt detta förändras när två rånare försöker råna butiken och Tom lyckas skjuta båda i självförsvar. Han blir hyllad som en hjälte, men samtidigt dyker det upp tre mystiska män som hävdar att Tom Stall inte är den han har gett sig ut för att vara.

“A History of Violence” har i mitt tycke varit intressant ända sedan jag såg den trollbindande trailern för ett antal månader sen. Trots att jag har svårt för regissören David Cronenberg kändes handlingen spännande och jag såg fram emot att se den. Efter att ha sett den har inte min syn på Cronenberg som regissör ändrats. Han har gett sig ut på mainstreambanan och bevisar att han klarar av detta mycket bra och det ska han få ovationer för. Dock kommer inte denna regissör att övertyga mig förrän han har gjort minst ytterligare två i samma stil. Åter till filmen nu. “A History of Violence” vinner mycket på handlingen. Cronenberg bygger upp en intensiv spänning och han döljer många saker i handlingen vilket gör att man vill veta mer. Det är en mycket thrilleraktig känsla i filmen och just handlingen är underbar på grund av denna känsla av mystik och spänning.

Trots att Cronenberg försöker att arbeta utanför sin säregna stil finns det många typiska tecken. Bland annat den absurda och mycket dolda humorn som blandas med våld och sex. Han har en speciell känsla för humor, men som sagt döljs den i filmen och just att det är nertonat passar filmen alldeles utmärkt. De brutala och våldsamma scenerna återkommer då och då, och man passar på att använda sig av övertygande smink. Filmen känns väldigt rå när man tittar på den på grund av det och det ökar den genuina känslan. Sedan ska även skådespeleriet få beröm. Viggo Mortensen visar att han inte bara kan spela en långhårig krigshjälte. Hans avtonade skådespeleri passar utmärkt där han spelar en man som sitter i ett stort dilemma. Även Ed Harris gör en väldigt spännande biroll som en mystisk man med många hemligheter. Cronenberg har lyckats att skapa intressanta karaktärer, samt att välja rätt skådespelare för rollerna också.

David Cronenbergs senaste film klarade att nå förväntningarna som skapades efter den spännande trailern. Trots att tempot är lite ojämnt ibland, vägs det upp av en mycket intressant och spännande handling som gör att man sitter på nålar under hela filmen. Det är bara positivt att han har valt att kliva ut ur sin personliga regissörsbubbla och skapat något helt annat. En lågmäld och lugn film, men ytan bedrar. Det är vad som döljer sig under denna yta som gör den så intressant. Dessa vändningar i handlingen som ger filmen en känsla av gamla Hitchcock-filmer fungerar utmärkt.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
wst 18 har röstat
Greenleaf 32 har röstat
 
av Greenleaf
25th Hour
 6 har röstat
Blood and Bones
 1 har röstat
A History of Violence
 32 har röstat
Flightplan
 7 har röstat
The Bow
 3 har röstat
Kingdom of Heaven
 10 har röstat
Ung rebell
 6 har röstat
Gudfadern
 28 har röstat
Brotherhood of War
 15 har röstat
The Rules of Attraction - Lustans lagar
 9 har röstat
 
Senaste recensioner
Lolita
0 har röstat
En underbar jävla jul
0 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Evil Dead II
1 har röstat
The Edge of Seventeen
0 har röstat
Hendrix
0 har röstat
A Child's Cry for Help
0 har röstat
Wind River
1 har röstat
Winston Churchill
0 har röstat
Den långa flykten
0 har röstat
Dödens leksaker
0 har röstat
The Roommate
0 har röstat
The Revenant
0 har röstat
Ett päron till farsa firar jul
0 har röstat
The Voices
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
2 har röstat
Bright
0 har röstat
Mupparna på Manhattan
1 har röstat
Den onda cirkeln
0 har röstat
The Prophet's Game
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor