Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 513 Besökare idag: 5 148
annons
annons
Laddar...

Recension av A Moment of Innocence

Regissör: Mohsen Makhmalbaf
År: 1996
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (671)    Forumdiskussion (0)
21/3 2018
Recenserad av AgnesPetter
N
un va Goldoon av Mohsen Makhmalbaf är en semi-fiktiv, semi-självbiografisk metafilm som går i linje med den iranska nya vågen, en filmstil som växt fram i Iran ända sedan slutet av 60-talet.

Iranska nya vågen kan liknas vid italiensk neorealism, som ofta skildrar vanliga människors verklighet i deras naturliga miljö och på så vis ofta lyfter samhälls-klassiska frågor. Vanligt förekommande inom iranska nya vågen är just att man liksom suddar lite på gränserna mellan fiktiv och dokumentär film, vilket går i linje med dess teman att skildra realism.

Filmen Nun va Goldoon behandlar Makhmalbafs utredning av en händelse som ägde rum i hans ungdom. Genom att anlita två ynglingar ska han låta dem iscensätta och spela ut den konflikt som utlöstes mellan han själv och en utposterad polisman i en attack mot regimen, och som utmynnade i att han knivhögg polismannen. Den riktige polismannen är också med för att regissera sitt yngre jag med ett eget kamerateam, medan Makhmalbaf ska regissera sitt.

Under filmens gång får vi följa de båda regissörernas arbete tillsammans med de yngre versioner av sig själva, framförallt hur polismannen bearbetar händelsen och försöker få klarhet i den, men även de yngre skådespelarnas liv, som på något vis tycks smälta samman med historien de ska spela ut.

Och det går snart upp för mig att detta inte kommer att bli ett “korrekt” återskapande (finns ens något sådant?) utan snarare en uppgörelse med vad som hände och en återupplevelse av vad som hände. Detta utmynnar i en slags komplex metamorfos, där både polisen och Makmalbafs återupplevda historier möts men där även ungdomarnas upplevelser och ideér spelar in. Idéer som både smälter in i den äldre generationens och som bryter med dem, då de vill hitta en annan lösning och inte bara återskapa en våldsam händelse utan ändra historien.

Detta är en komplex och helt klart fascinerande film som tåls att se igen. De första 2/3 av filmen är intressanta men blir endast en slags uppvärmning till de sista 25 minuterna. Det är här de båda kamerateamen ska mötas, och det är först då som det börjar bli riktigt intressant…

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
AgnesPetter 0 har röstat
 
av AgnesPetter
Ben Hur
 0 har röstat
A Moment of Innocence
 0 har röstat
Turinhästen
 4 har röstat
Tekkonkinkreet
 1 har röstat
Vi som älskade varann så mycket
 0 har röstat
Var är min väns hus?
 1 har röstat
Taxi Teheran
 1 har röstat
Natt och dimma
 2 har röstat
Min lycka
 2 har röstat
Festen
 1 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor