Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 516 Besökare idag: 5 213
annons
Laddar...

Recension av Across the Universe

Regissör: Julie Taymor
Ã…r: 2007
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2514)    Forumdiskussion (0)
16/2 2008
Recenserad av Söderkis
F
ilmen handlar om några personers öden som flätas samman då de möts och flyttar ihop till ett kollektiv i 1960-talets New York, då protesterna mot Vietnamkriget var som störst. En kärlekshistoria mellan en Liverpool-yngling på jakt efter sin far i USA och en väluppfostrad amerikansk rikemansdotter går som ett tema genom filmen samtidigt som snabba klipp visar spänningarna i USA mellan krigsmotståndare och traditionella krigsförespråkare.

Problemet med filmen är att det är svårt att bestämma sig för om det är en musikal eller en spelfilm. Jag älskade musiken och framförallt att skådespelarna sjöng med fantastisk närvaro och känsla för vad de skulle berätta med låtarna. Bono från U2 gör ett mycket bra framträdande.

Jag upplevde att Beatles-låtarna bröt av handlingen på ett något abrupt sätt. Jag hade hellre sett spelfilmen och hört låtarna till mer som ett brus, ett tillägg. Nu blev det istället som avbrott för musikvideos i en intressant historia.

Filmen är konsekvent i val av bildspråk. Exempelvis är både öppningsscenen och slutscenen filmad på en strand vid öppet hav, med vågor som skummar i soluppgång (eller -nedgång) och snabbt befinner man sig där och kan identifiera sig med den engelske killen som drömmer om ett bättre liv på andra sidan Atlanten och svar på sitt livs stora fråga om vem som är hans far. Färgerna i varje scen är noggrannt uttänkta, och rent konstnärligt skulle nästintill varje filmruta kunna frysas och bli till en vacker tavla. Allt man förknippar med 60-talets hippie-era med starka färger finns och förstärker känslan av närvaro.

Vissa filmer skakar om dig, förändrar för ett ögonblick ditt sätt att se på världen när du kliver ut från biografsalongen. Precis sådan är den här filmen. Jag vet varken vilken veckodag det är när jag kommer ut på gatan, och knappt vilken tid på dygnet det är. Det kännetecknar en riktigt bra film för mig.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
wst 13 har röstat
Söderkis 18 har röstat
 
av Söderkis
Across the Universe
 18 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor