Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 748 Besökare idag: 4 930
annons
Laddar...

Recension av Adaptation

Regissör: Spike Jonze
Ã…r: 2002
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1832)    Forumdiskussion (0)
4/4 2003
Recenserad av Lorendriel
C
harlie Kaufman (Nicolas Cage) har ett problem. Han ska skriva manuset till en filmatisering av en bok. Problemet är att boken inte har någon handling. Den handlar om orchidéer. Hur gör man en film om orchidéer? Skrivkramp infinner sig, och inte hjälper det att hans tvillingbror Donald (också spelad av Nicolas Cage) bestämmer sig för att även han pröva lyckan i manusskrivandets konst. För att få ett genombrott bestämmer sig Charlie för att söka upp författarinnan till boken, spelad av Meryl Streep. Men inte nog med att Charlie är så blyg att han knappt vågar prata med henne, det visar sig att allt inte står rätt till med boken. En hemlighet döljer sig i orchidéernas förlovade land...

Charlie Kaufman har skrivit in sig själv i manuset. Filmen handlar om hur skapandet av filmen själv gick till. Få än regissören Spike Jonze skulle vågat ge sig på att göra en sådan film, och få andra än han själv skulle ha lyckats med ett såhär gott resultat. Gång på gång häpnar man över de vändningar filmen tar och inte minst slutet är en fröjd som gör att man går ut från biosalongen med ett leende på läpparna. Nicolas Cage är oväntat bra som tvillingarna Kaufman, speciellt kul är det i scenerna där han spelar mot sig själv.

En så här skruvad film har jag inte sett sedan "I huvudet på John Malkovich", det första samarbetet mellan Kaufman och Jonze. "Adaptation" är deras andra men förhoppningsvis inte sista. Kaufmans andra film "Human Nature" regisserades av Michel Gondry, och blev heller inte lika lyckad som ?föregångaren?.

"Adaptation" är en underbar film för filmälskare, och blomälskare, som kräver en del av åskådaren. En brasklapp ska läggas in för att en del tycker att den är förvirrande, men gillade man "I huvudet på John Malkovich" kommer man att älska Adaptation.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
PercyStarter 17 har röstat
billybob 4 har röstat
Lorendriel 23 har röstat
 
av Lorendriel
Timmarna
 14 har röstat
Du, var är brudarna?
 4 har röstat
Adaptation
 23 har röstat
Beowulf
 10 har röstat
Katt på hett plåttak
 8 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor