Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 363 Besökare idag: 4 301
annons
Laddar...

Recension av After Earth

Regissör: M Night Shyamalan
Ã…r: 2013
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2452)    Forumdiskussion (0)
10/6 2013
Recenserad av Tim Buckley
R
egissör M. Night Shyamalan har verkligen flitigt sicksackat sig fram under de gångna årtiondena mellan kolossala filmfloppar och ett mindre antal toppar. Men på något underligt vis så har han ändå förblivit betrodd med miljardbudgetar gång på gång genom åren. Trots att upplevelsen av att sätta sig ner för att se en film gjord av denna man och hoppas på något bra är lite att beskriva som känslan inför att spela roulette för att vinna; Sällsynt åstadkommet, men oavsett vinst eller förlust, ett läckert påkostat tidsfördriv.

After Earths enkla filmhandling är den om hur en far och en son kraschlandar på en planet djupt ute i rymden efter en asteroidstorm. En planet som människan inte längre ser som sin egen; Jorden. Med sig ur rymdskeppets vrakdelar har de sedan dessutom fått med sig ett människoätande, och snyggt gjort, monster från en annan planet. Ett monster som endast kan finna och döda sina mänskliga offer med hjälp av de freoner som vi utsöndrar vid rädsla. Och för att dessa freoner ska riskeras att utsöndras i denna film så har filmskaparna ställt en enda enkel fråga till sin publik. Kommer de att lyckas med att ta sig till rymdskeppets andra hälft (Skeppets andra hälft som brutits itu uppe i atmosfären och landat 10 mil längre bort.) för att där hämta en nödsändare och skicka ut en nödsignal och överleva. Eller kommer de att gå under tillsammans mitt bland farorna på den numer ytterst ogästvänliga planeten Jorden?

Även om filmens handling alltså nu är så pass enkelt sammansatt så att den inte är svårare för en tioåring, än för en femtioåring att förstå denna så betyder detta dock inte något negativt alls. Varför? Jo delvis tack vare den enkla anledningen av att filmen är otroligt snygg och påkostad i sina effekter, som har en stor del i skapandet av den stämning som nu ligger tät över hela filmen. Dessutom är överlevnad oftast inte fullt så komplext sammansatt i verkligheten heller. Och till sist så skadar det ju verkligen heller inte att fadern och sonen i filmen även spelas utav verklighetens far och son, Jaden och Will Smith.

Det enda som verkligen skadar filmen är de pompösa honnörer och andra små filmklichéer som dyker upp här och var under filmens speltid. Hade man fått äran till att här få ta fram saxen och klippa bort dessa sammanlagda cirka tio minuter. Då hade faktiskt denna film varit mer anmärkningsvärd. Nu blir det istället endast ett lättsmält, men mycket påkostat och välgjort nöje att beskåda denna filmpjäs. Men det räcker å andra sidan ganska långt.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Tim Buckley 6 har röstat
 
av Tim Buckley
Mandela: vägen till frihet
 1 har röstat
12 Years a Slave
 8 har röstat
Walking with Dinosaurs 3D
 2 har röstat
The Counselor
 4 har röstat
The Mortal Instruments: Stad av skuggor
 3 har röstat
Kick-Ass 2
 7 har röstat
Känn ingen sorg
 5 har röstat
Sightseers
 3 har röstat
Man of Steel
 11 har röstat
After Earth
 6 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor