Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 435 Besökare idag: 4 308
annons
Laddar...

Recension av Air Guitar Nation

Regissör: Alexandra Lipsitz
Ã…r: 2006
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2221)    Forumdiskussion (0)
18/1 2008
Recenserad av crawler
L
uftgitarr är kanske inte världens credigaste företeelse, men med tanke på hur många som lägger sin energi på att bli autistiskt säkra på ”Guitar Hero” kanske den borde omvärderas. Möjligen kan ”Air Guitar Nation” hjälpa världens luftgitarrister att åtnjuta viss respekt i omvärldens ögon. Antagligen inte.

Alexandra Lipsitz följer två av USA:s luftgitarrister, C-Diddy och Bjorn Turoque (uttalas Bjorn To Rock), från östkustuttagningarna i New York till VM-finalen. C-Diddy är den starkt lysande favoriten – charmig, rolig och tekniskt överlägsen – och Bjorn är den hårt slitande, kaxiga underdogen och ständiga tvåan. Till en början är de båda rätt svåra att ta på allvar, till och med rätt påfrestande, men allt eftersom man lär känna dem blir de mer sympatiska och älskvärda. Det är rätt svårt att inte tycka om någon som startar en insamling på nätet för att ha råd att åka till finalen i luftgitarrs-VM i Finland, och faktiskt lyckas.

Genom filmen får vi bekanta oss med ytterligare en mängd luftgitarrister, men det är de amerikanska det fördjupas i. Om fenomenet till en början kan te sig alldeles fantastiskt fånigt, så gör deras passion och sköna inställning att det gradvis blir mer logiskt, till och med spännande. När den stora finalen till slut kommer sitter jag och hejar (på Bjorn såklart) som vore det vilken sport som helst. Häri ligger också filmens förtjänst: Den har ett i grunden mycket humanistiskt och varmt hjärta, precis som luftgitarristerna själva (”om alla höll i en luftgitarr skulle ingen kunna hålla i ett vapen”). Det handlar mer om passion och glädje än att hänga ut något obskyrt fenomen eller göra sig rolig på någons bekostnad. Och när så är fallet kan man köpa vad som helst, det går inte att döma någon annans glädje.

Rent dramaturgiskt följer ”Air Guitar Nation” grundmallen för sportfilmen. Den börjar i den lilla tävlingen och tar sig till slut till den stora finalen (som 5000 åskådare tar sig upp till norra Finland för att se). Däremellan fördjupas det i de båda huvudpersonerna, med intervjuer med deras föräldrar och bilder från barndomen. Luftgitarrämnet behandlas hela tiden fullt seriöst (”första gången han spelade luftgitarr var han tre år gammal”), vilket är skönt. Upplägget gör visserligen att man ser hur det ska gå från ruta ett, men det spelar ingen större roll.

”Air Guitar Nation” är möjligen en rätt poänglös film, men en mycket underhållande sådan. Kanske kan den till och med få en och annan att faktiskt våga satsa på någon obskyr talang, som vid första anblick verkar meningslös eller dum. Passioner är till för att följas.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
crawler 3 har röstat
 
av crawler
Shrink - Fallet doktor Carter
 3 har röstat
Pettson och Findus - Glömligheter
 3 har röstat
Revolutionary Road
 26 har röstat
Max Payne
 30 har röstat
Maria Larssons eviga ögonblick
 9 har röstat
Hennes envisa hjärta
 6 har röstat
Margot at the Wedding
 19 har röstat
Min bror är enda barnet
 4 har röstat
What Happens in Vegas...
 8 har röstat
Street Kings
 18 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor