Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 295 Besökare idag: 4 308
annons
Laddar...

Recension av Alexander

Regissör: Oliver Stone
Ã…r: 2004
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2239)    Forumdiskussion (8)
5/12 2004
Recenserad av weng-weng
A
lexander den store är en man vi minns för att han färdades över 1500 mil från sitt hem i Makedonien och lade land efter land under sitt herravälde. Detta spektakel skedde runt 300 f.Kr. men är på intet sätt bunden till en viss tid. Med detta epos har Stone än en gång utropat sig själv till Oliver den store och skapat en tafflig politisk metafor för sina åsikter om den sittande ledningen i USA.
Åtminstone får man hoppas att detta en gång var fröet till att den här 150 miljoner dollar lilla bagatellen blev till, för även om resultatet knappast är för anti-Bushfallangen vad Gibsons The Passion of the Christ var för den kristna högern, är alla andra förklaringar icke godtagbara.
En snygg historielektion?
En vilja att berätta om ett fantastiskt levnadsöde?
Att hoppa på den skenande mastodontvagnen?
Ingen av dessa förklaringar duger för den som sett Alexander, eller Stones förflutna filmande.

Colin Farrell måste ha satt en el pint irländsk öl i halsen då han blev erbjuden denna roll- så mycket större än något han tidigare gjort. Förhoppningsvis kommer hans insats här dock tillräckligt tydligt visa alla att detta misstag ej bör upprepas. Han må ha branschens främsta finmotorik i ögonbrynen, men på något sätt kräver man liksom mer i såna här sammanhang.
Angelina Jolie spelar Farrells mor (men ser ut att vara hans syster). Hon åldras också märkligt dåligt under filmens gång samtidigt som sminkteamet visar ren spetskompetens på ärrvävnad efter utstuckna ögon. Det tycks gå ungefär ettusen av Alexanders soldatögon på ett Angelina Jolie år i filmen och det är förstås inget acceptabelt förhållande. Mest avtryck gör Jolies silikontyngda läppar som en av årets roligaste anakronismer.
Mer än bara roligt blir det när en frustande Farrell möter Rosario Dawson i en passionerad sexscen så fånig att man häpnar. Farrell agerar uppeggad sänghäst och när han spänner halsmusklerna står blixten stilla. Dawson å sin sida får endast agera på villkor av sitt yttre och hennes talang som aktris är här helt bortkastad.

Över huvud taget känns det bittert att se så många kända ansikten men samtidigt känna så lite engagemang i karaktärerna. Varken Jared Leto, Jonathan Rhys-Meyers, Christopher Plummer eller Val Kilmer väcker känslor, för att inte nämna Anthony Hopkins som är filmens berättare och drar ner tempot i helt onödiga inpass.

Ljuspunkterna finns i det för sammanhanget öppet redovisade homosexuella temat (och något annat hade förstås varit historieförvanskning). Samtidigt går det inte att komma ifrån att denna del av berättelsen är fegt framställd och onödigt trevande- här finns knappt ens den återhållna lustens nöje, eller den förbjudna kärlekens undertryckta passion.
Fightscenerna, filmens återkommande crescendon, är bitvis sevärda men alltför ofta också utspädda med dataanimerade arméer.

Kvarstår så endast Stones politiska pekpinnar- "Bush- lär dig av historien" och samtidigt som detta går i linje med flera av hans tidigare filmer om stora politiska pampar (JFK, Castrodokumentärerna, Nixon) är det här på tok för utdraget och långrandigt.
145 minuter är ett fältslag som inte ens en regissör av Stones kaliber kan motivera och som tapper soldat i salongen börjar man krokna redan halvvägs.


Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
ernils_l 3 har röstat
soderbaum 3 har röstat
Priceguy 8 har röstat
Pedro 10 har röstat
paycheck 14 har röstat
weng-weng 16 har röstat
 
av weng-weng
Ett fall för Johnny Cousin
 0 har röstat
Dance of the Dwarfs
 0 har röstat
Tvätten
 1 har röstat
Det dödliga spelet
 1 har röstat
They Live
 2 har röstat
Sleeping Beauty
 8 har röstat
Friends with Benefits
 1 har röstat
F
 0 har röstat
Baby on Board
 2 har röstat
Apflickorna
 23 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor