Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 466 Besökare idag: 5 028
annons
Laddar...

Recension av Ali

Regissör: Michael Mann
Ã…r: 2001
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (3432)    Forumdiskussion (0)
19/9 2004
Recenserad av Loomis
D
et tog sin lilla tid innan Michael Manns film om Muhammad Ali kom hit. Tydligen var den alldeles för dyr för dom svenska distributörerna att köpa in, därför kommer den nu ett par år senare till ett reapris.
Regissören Michael Mann är mannen bakom ”Heat” och också senast ”Insider”. Nu tar han Will Smith till hjälp som gestaltar den sköndansande tillika boxarlegenden Muhammad Ali.


Ganska lite boxning och mycket politik och religion är vad filmen tar upp precis vad Muhammad Ali var. Han var inte bara en skicklig idrottsman utan också en personlighet som fick en hel värld att stanna till. En svart man som slogs mot både fördomar, politik och religion. Filmen skildrar Alis liv från första världsmästartiteln till den berömda matchen mot George Foreman i Nigeria ca.10 år senare.


Jag bänkade mig med stor entusiasm för Muhammad Ali är en person man vet vem det är men inte vad han gjort mer än att boxas. Här kommer filmen som en mycket bra upplysning om vad denne man gjort för något. Han var inte bara en boxare, han var en som vågade gå emot den amerikanska regeringen och kämpade mot förtrycket. Och lägg också till att han var en mycket skicklig underhållare.

Filmen fungerar som sagt bra för att få en inblick i dennes mans liv men samtidigt så är berättandet av hans liv så intensivt att det ibland går så långt att det nästan blir ointressant. Michael Mann vill berätta så mycket att han aldrig stannar upp och fördjupar sig vilket är synd för en del perioder i hans liv kunde plockas bort för att istället ge mer tyngd åt historien.
Det märks också att Michael Mann är livrädd för att det här ska bli en sentimental film med en massa stråkar och en klassisk ”må bra - film”. Så under dessa 159 minuter så kändes det att den kunde ha haft tiden att fördjupa sig i hans liv, nu skrapar den mest bara på ytan på grund av berättarivern.

Som vanligt när det gäller Michael Mann så är det ett lysande fotoarbete och scenerna i boxningsringen är väl berättade och likaså Will Smith är skicklig som Ali.
Kanske är det den långa väntan som höjt mina förväntningar, eller kanske det faktumet att Mann är en enormt skicklig regissör? Jag vet inte men den här gången så lyckas han inte riktigt fullt ut att float like a butterfly and stung like a bee.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Loomis 6 har röstat
 
av Loomis
Turistas
 7 har röstat
Kärlekens slöja
 3 har röstat
Parfymen: Berättelsen om en mördare
 23 har röstat
Annapolis
 4 har röstat
The Benchwarmers
 6 har röstat
United 93
 17 har röstat
Lucky Number Slevin
 28 har röstat
Hooligans
 15 har röstat
Höjdarskolan: Sky High
 3 har röstat
Saw 2
 13 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor