Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 528 Besökare idag: 5 282
annons
Laddar...

Recension av Älskade hundar

Regissör: Alejandro G Iñárritu
Ã…r: 2000
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (5728)    Forumdiskussion (0)
7/4 2003
Recenserad av Kiril
N
ämner någon mexikansk film ställer sig de flesta som levande frågetecken. Ett land som maximalt lyckas producera 15 filmer per år, varav nästintill ingen får internationell distribution lyckas inte ge större väsen av sig. Att de enda jag spontant kan komma på som varit verksamma inom den mexikanska filmen är exilspanjoren Buñuel under mitten av 1900-talet, Alfonso Cuarón som ska göra den kommande Harry Potter-filmen och Robert Rodriguez som numer (tack vare en hjälpande hand av Quentin Tarantino) lyckats göra karriär i Hollywood, gör det inte bättre.
Om Alejandro González Iñárritu skulle lyckas lika bra skulle jag inte bli förvånad. Den 37-årige debutanten (!) har nämligen gjort en film som har rönt stora framgångar i filmfestivalen över hela världen och till och med lyckats sno ihop sig en Goden Globe nominering som bästa utländska film som Triangelfilm valt att distribuera här i Sverige.

Filmens tre huvudpersoner bor i Mexico City men lever ändå i vitt skilda världar.
Octavio lever en tuff tillvaro, men märker av en ren händelse att det går att dra in stora pengar på familjens hund i blodiga hundslagsmål och vill tjäna ihop tillräckligt mycket pengar för att rymma med sin svägerska Susana. Den andra delen handlar om Valeria, en hyllad fotomodell som får sin karriär slagen i spillror på grund av en olycka och söker tröst i sällskapet av sin hund. Till råga på allt elände, hamnar hunden under parkettgolvet i lägenheten utan möjlighet att komma loss.
Och El Chivo är en före detta gerillasoldat som nu på ålderns höst lever på gatan med sina hundar och försöker kontakta sin dotter som tror att han sedan länge är död. De tre livsödena bokstavligen kolliderar vid ett tillfälle som för alltid kommer ändra deras liv och deras planer och berättas innan och efter händelsen som tre episoder som skulle kunna vara tre helt olika filmer.

Den närmaste jämförelsen jag kan göra med någon annan film, är att kalla denna för någon sorts blandning mellan ?Short Cuts? och ?Go?, men med ?motherfucker? utbytt mot ?puta madre?. Med andra ord absolut inget att skämmas för.

Filmen är välgjord med ett väldigt vitalt foto och en påtaglig nerv i skådespeleriet och tempot växlar enormt. Det är en väldigt temperamentsfull film. Jaktscener växlas med lugn dramatik och hopp i tiden används för att berätta historierna som saknar egentlig röd tråd och bara har hundarna och längtan efter något bättre som gemensamma nämnare och alla kopplingar mellan delarna känns fullkomligt logiska eftersom de lever självständigt.

Och just här ligger skälet som sänker betyget. Under den första timmen imponeras man och tycker att det är fenomenalt. När den andra episoden börjar sjunker filmen rejält. Inte för att det är dåligt, men händelser och framför allt ett driv i historien saknas. Episoden om El Chivo höjer filmen, men även här kunde man lugnt klippa lite friskare, för filmens långa speltid (2 tim 27 min) börjar sakta men säkert kännas i kroppen.

I övrigt finns det inget att klaga på och det är glädjande att bra filmer dyker upp varstans på denna jord. Jag tycker därför att det är synd att denna inte lockat en särskilt stor publik trots att den förtjänar det.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Kiril 14 har röstat
 
av Kiril
Hellboy
 7 har röstat
Mean Girls
 14 har röstat
One Missed Call
 12 har röstat
Shrek 2
 11 har röstat
Day After Tomorrow
 10 har röstat
Van Helsing
 18 har röstat
Out of Time
 6 har röstat
50 First Dates
 12 har röstat
Big Fish
 47 har röstat
Scary Movie 3
 9 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor