Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 506 Besökare idag: 4 333
annons
Laddar...

Recension av An Education

Regissör: Lone Scherfig
Ã…r: 2009
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2072)    Forumdiskussion (0)
10/4 2010
Recenserad av frienatic
A
n Education involverar oss i Jennys utbildning, vilken börjar under strikta förhållanden i föräldrahemmet i utkanten av London under början av 1960-talet, med förberedelser för Oxford, men snart glider över till en lektion i livets hårda skola när hon träffar en dubbelt så gammal kille som visar henne en värld av flärd och fester.

Carey Mulligan som Jenny är den som har fått mest uppmärksamhet i lanseringen av filmen med efterföljande Golden globe- och Oscarsnomineringar. Hennes gestaltning av en väldigt smart tjej som är full av teoretisk kunskap men aldrig riktigt upplevt något är skicklig och ger oss både en personlig kontakt med karaktären och en ingång till att delta i den diskussion som filmskaparna vill föra med oss. Däremot undrar jag lite om Mulligan lider av någon mild form av allergi mot kameror då hennes ögon alltid, oavsett scen, verkade vara tårfyllda på gränsen att rinna över.

Det är inte bara Mulligan som skiner i sitt skådespeleri, filmen har lyckats samla en imponerande ensemble utan skönhetsfläckar innehållande namn som Peter ”kan han vara dålig?” Sarsgaard och Alfred Molina.

Skådespelarinsatserna är av största vikt för filmen och är det som bär upp hela den tyngande strukturen, viktigare än vanligt då filmens manus och karaktärsteckning, trots sin rötter i Lynn Barbers memoarer med manus av Nick ”Om en pojke” Hornby, ibland känns lite väl didaktiska med karaktärer som är mer instrument för utlärande än levande personer. Utan det levande och medryckande skådespeleriet, närstudera till exempel Sarsgaards imponerande mimik, så hade filmen lätt kunnat kännas ihålig och tom, som en diskussion med människor som redan vet att de har rätt och inte lyssnar på motparten.

En eloge ska ges till regissören Lone ”tyvärr kommer jag aldrig att förlåtas för den förskräckliga Italienska för nybörjare” Scherfig för att inte falla för lockelsen att exploatera förhållandet mellan våra huvudkaraktärer för snusk. Det finns otal liknande filmer där sexuell väckelse och oskuld öppnar upp för nakenscener som rättfärdigas genom ämnet men inte har någon egentlig relevans för förståelsen av det.

Det är inget fel på nakenscener i sig, men användandet av dem är ofta tveksamma och utan motivering. Motsatt, främst i Hollywoodfilmer, så finns det ibland en rädsla för nakenhet när den behövs för att berika storyn och understryka eller förklara en karaktär eller en poäng (ofta resultatet av önskan från filmbolaget om en låg åldersgräns). Scherfig undviker dock sådan här problematik genom en skicklig iscensättning där hon balanserar precis rätt mellan vad som visas i bild och vad som lämnas åt åskådaren att deducera.

Tyvärr verkar An Educations upptagenhet av utbildning handlingsmässigt sett påverkat filmskaparna så till den grad att de ibland, ju längre filmen går, inte kan låta bli att använda sig av moraliserande pekpinnar, riktade mot oss i publiken, som tynger ner filmen och lämnar oss mindre tillfredställa än vad den insnärjande öppningen lovade.

Denna recension publicerades först i tidningen Geeloo (www.geeloo.se/film)

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
frienatic 3 har röstat
 
av frienatic
The Next Three Days
 4 har röstat
Dumma mej
 1 har röstat
Hierro
 3 har röstat
Terror på Elm Street
 3 har röstat
Robin Hood
 5 har röstat
Familjen Jones
 2 har röstat
Iron Man 2
 2 har röstat
The Ghost Writer
 8 har röstat
Skrönor från de gyllene åren
 2 har röstat
Pippa Lees hemliga liv
 0 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor