Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 700 Besökare idag: 4 563
annons
Laddar...

Recension av Enemy

Regissör: Denis Villeneuve
Ã…r: 2013
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2797)    Forumdiskussion (0)
19/5 2014
Recenserad av saggesaliv
A
dam Bell är en helt vardaglig universitetslärare och bor i Toronto.. När han inte undervisar på universitetet, så glider han runt i sin fina lägenhet och har inte något att göra, förutom när tillfället bjuder - ha sex med flickvännen Mary. Livet för Adam är, för en brist på ett bättre ord, ganska tråkigt faktiskt.

Saker förändras när en kollega rekommenderar en film till Adam, något motvilligt går han med på att hyra filmen och ser den en kväll. Initialt ointresserad med filmen, upptäcker Adam något konstigt i filmen: en av skådespelarna, vid namn Anthony St Claire, ser ut som honom, han är identisk med honom, till och med. Denna märkliga upptäckten sätter Adam i en besatthet. En besatthet som ger honom situationer som han själv aldrig skulle ha förväntat.

Om jag säger så här - Eyes Wide Shut och Mulholland Drive mötes en mörk kväll runt 2002, det ena ledde till det andra och helt plötsligt var de ett par. Tiden gick och kärleken växte starkare med åren. Snart så väntades tillskott i familjen och härom året så tillkom den unga vackra Enemy till familjen Shut/Drive.

Detta är den där typen av långsamt plågsamma, mystiska, drömlika - mindfucks-filmer, som jag så djupt avgudar. Jag är så såld på denna filmen att jag kan knäböja och applådera natten lång, om jag hade kunnat busvissla hade jag gjort det också. Wow, shit, helvetet - detta är bra.

Senaste gången vi fick besök av en bra film av det långsamma, plågsamma mystiska slaget, var i Polanskis The Ghost Writer, 2010, men den filmen har inte det som gör Enemy sådär lite extra fantastisk - det surrealistiskt mystiska som gör att vi aldrig riktigt vet vad som händer - vi blir så otroligt djupt mindfuckade igenom hela filmen att vi inte ens vet vad som hände i verkligheten.

Slutet är öppet för tolkning - det finns en tolkning som cirkulerar på internet som skulle kunna vara riktig, jag tänker inte nämna den här då den spoilar filmen, men jag säger att det bara är en väl analyserad tolkning - som mycket väl kan stämma, men nödvändigtvis inte behöver det. För detta är filmen som du efteråt ska sitta och känna dig osäker på vad utkomsten egentligen var - om man direkt efter filmen "säger" att man förstod den helt och hållet, så är man förmodligen bara en stöddig kulturnörd som försöker vara pretto.

Alltså jag vill inte ens kommentera så otroligt världsliga saker som skådespel och foto, som jag egentligen älskar att kommentera i mina recensioner, efter en sådan här upplevelse. Jag ska göra det kort - fotot är drömlikt otroligt, fantastiskt jävla underbart. Skådespel briljeras på alla håll och kanter, från protagonisten/erna Jack Gyllenhaal, till Isabella Rossellinis miniroll. Mélanie Laurent och Sarah Gadon är så underbart fenomenala och sexiga.

Denna filmen har vad jag vill ha, jag vill ha denna filmen. Ett betyg är så jävla onödigt och överskattat, varför behöver filmer klassas med betyg för att vara bra? Nej jag bara skojar, jag ska inte falla in i en anti-betyg period, det blir för jobbigt när jag kommer på att jag vill betygsätta alla mina filmer igen. Stark fyra i betyg, med en närhet så stark till en femma, att jag nästan kan röra den.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
saggesaliv 4 har röstat
 
av saggesaliv
As I Was Moving Ahead Occasionally I Saw Brief Glimpses of Beauty
 0 har röstat
Taxi Teheran
 1 har röstat
Koyaanisqatsi
 2 har röstat
Big Hero 6
 4 har röstat
Vinterdvala
 0 har röstat
Leviatan
 2 har röstat
The Judge
 1 har röstat
The Imitation Game
 1 har röstat
Mommy
 0 har röstat
Foxcatcher
 4 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor