Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 552 Besökare idag: 4 916
annons
annons
Laddar...

Recension av Angel

Regissör: Colin Nutley
År: 2008
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (7055)    Forumdiskussion (4)
19/3 2008
Recenserad av crawler
S
om ett brev på posten dyker Team Colins senaste alster upp på biograferna, och SF håller tummarna för att massorna ska vallfärda till biograferna som vore det självaste schlagerfinalen. Det har ju fungerat förut, så varför inte igen? Ingredienserna är ju desamma: Rolf Lassgård, Rikard Wolff, Jens Fischer bakom kameran och Perry Schaffer vid klippbordet. Och, framförallt, Helena Bergström i huvudrollen. Det verkar bäddat för en dundersuccé – Sweetwater och SF kommer nog att kunna dunka varandra i ryggen och skratta glatt. Om det inte vore för att ”Angel” är en sådan fullkomlig katastrof vill säga. Colin Nutleys bättre filmer har alltid levt på igenkänningsfaktorn. Den som fick människor att hävda att det behövdes någon utifrån för att kunna peka på vad som är så ”typiskt svenskt”. Ibland fungerar det fint, som i hans bästa film, ”Black Jack”. ibland fungerar det över huvud taget inte alls, som i hans överlägset sämsta film, ”Angel”.

Historien är vansinnigt ointressant: Angel är en före detta internationell rockstjärna, som desperat försöker upprätta sin status. Hennes man och manager, Richard, kommer på att de ska iscensätta hennes självmord, för att på så sätt skjuta skivförsäljningen i höjden. Sedan ska det enligt pressmaterialet följa en ”resa som leder mot någon form av katastrof”, som ”trots det väcker en fascination hos betraktaren”. Det är inte riktigt sant. Vad som däremot följer är en rad illa sammanhållna scener staplade på varandra, där antingen Lassgård, Bergström eller Wolff pratar jättemycket (och gärna fäller in ett par svengelska fraser i stil med ”the show must go on” eller ”det är rock n roll baby”), bär solglasögon och leker rockstjärnor utan att någonsin vara övertygande. Ingen större skugga över skådespelarna dock, de gör väl vad de kan, men att ingjuta liv i det här manuset lär ha varit ungefär som att försöka koka mustig kantarellsoppa på fotsvamp.

Det finns absolut ingenting att greppa tag i. Historien är förolämpande banal, identifikationen med karaktärerna uteblir helt då allt är så uppenbart konstruerat, förutsägbart och avsaknaden av trovärdighet därmed blir närmast skrattretande. Inte heller musiken får någon plats i ”Angel”, trots att den hävdar att den handlar om en rockstjärna. Filmen börjar och slutar visserligen med fräsiga livesekvenser som ska ge lite rivig tuffhet till filmen, men de mest ut som musikvideoövningar på något mediagymnasium. Eller vara klippta av någon som inte sett en minut av MTV de senaste tjugo åren.

Kvar finns faktiskt ingenting, förutom träsmak och en vilja att springa ut ur biografen. Om man inte väljer att se ”Angel” som en ofrivillig buskis. För visst kan man skratta åt hur Rolf Lassgårds page flyger i vindmaskinens motvind, eller Helena Bergströms svarta vingar och plommonstop. Man kan också skratta åt årtiondets fulaste filmaffisch. Dock fungerar nog ”Angel” bäst hemma i tevesoffan, förslagsvis som ett Colin Nutley-ölspel: Bergström badar naken? En klunk. Någon gråter snor? En klunk till. En alldeles för lång improviserad scen utan klipp? Nämen se där, en tredje. Det kommer inte att ta mer än en kvart innan ni är så plakata att ni glömmer resten av filmen. Vilket faktiskt är lika bra.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
crawler 56 har röstat
 
av crawler
Shrink - Fallet doktor Carter
 3 har röstat
Pettson och Findus - Glömligheter
 3 har röstat
Revolutionary Road
 26 har röstat
Max Payne
 30 har röstat
Maria Larssons eviga ögonblick
 9 har röstat
Hennes envisa hjärta
 6 har röstat
Margot at the Wedding
 19 har röstat
Min bror är enda barnet
 4 har röstat
What Happens in Vegas...
 8 har röstat
Street Kings
 18 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor