Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 631 Besökare idag: 4 507
annons
annons
Laddar...

Recension av Apocalypse

Regissör: Francis Ford Coppola
År: 1979
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (4720)    Forumdiskussion (0)
27/4 2004
Recenserad av Orvar_Säfström
A
pokalyps betyder på svenska; "en gudomlig uppenbarelse om de yttersta tingen, världens och universums undergång och tidens ände"

Redan där, redan titeln avslöjar att det inte är vanlig krigsfilm med flaggviftande amerikaner, där filmen egentligen bara är en reklamfilm för Uncle Sam och ett sätt att sprida en bild av krig som inte stämmer.

Apocalypse now är något så ovanligt som att Salvador Dali, Sigmund Freud och Rene Harlin skulle gå samman för att göra en film. En bisarr, surrealisitisk, existensiell roadtrip. Tjusningen i filmen ligger i att den kan analyseras till minsta atom, man kan uppskatta den för de frågor den ställer, eller bara uppskatta de bisarra actionscenerna.

"Saigon, shit, I'm still only in Saigon. Every time I think I'm gonna wake up back in the jungle. "

Det är den första repliken vi får höra av den underbart desillusionerade och trötta Captain Willard. Nedsupen på ett hotellrum blir han hämtad på ett hotellrum för att få ett uppdrag han väntat på så länge. Kurtz är en gammal toppmilitär, ett militäriskt geni som löpt amok och bildat en armé av hedningar längs gränsen till Kambodja. Willards uppdrag blir att döda denna man. Tillsammans med en hippiesurfare från Kalifornien, en kock från New Orleans, en lite väl ung grabb från Bronx i NY och en gammal veteran till båtkapten ger de sig iväg längs slingrande floder, Viet Congs, döda lik upphängda i träd och ännu fler desillusionerade amerikaner.

Bissart –just det ordet passar in som beskrivning på Apocalypse now. Ett foto och en musik som ger intryck av att allt är en dröm. Willards filosofier och funderingar tillsammans med Kurtzs poetiska drag gör det till något bortom en vanlig krigsfilm. I Apocalypse now finns inga hjältar –bara förlorare, precis som i Vietnamkriget. På samma sätt som de bilder som kablades ut till omvärlden om Vietnamkrigets fasor, är Apocalypse lika kompomisslös när det gäller att visa lik, mord och misär.

Framförallt porträtteras USA:s krig mot Vietnam med lika stor självdistans, som den är allvarlig i sin ton. Inte nog med att vi alla ska tacka Coppola för Apocalypse now, det var tack vare Apocalypse now som vi sedan fick se filmer som Plutonen eller Full Metal Jacket.

Missa inte chansen att se en av de alla bästa tungviktarna och en av mest provokativa filmerna genom tiderna.

Om du får mersmak kan jag rekommendera dokumentären om den kaosartade inspelningen av filmen; ”Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse.”

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Bobby Peru 28 har röstat
Orvar_Säfström 40 har röstat
nils_ipsen 15 har röstat
Michael 24 har röstat
 
av Orvar_Säfström
Soluppgång
 12 har röstat
Night of the Living Dead
 24 har röstat
Blade Runner
 35 har röstat
Cinema Paradiso
 15 har röstat
Gudfadern del II
 36 har röstat
Deer Hunter
 50 har röstat
Rumble Fish
 13 har röstat
Lost in Translation
 41 har röstat
Apocalypse
 40 har röstat
Tokyo Godfathers
 26 har röstat
 
Senaste recensioner
Måndag hela veckan
0 har röstat
The Lost Boys
0 har röstat
Get Out
0 har röstat
Repet
0 har röstat
A Moment of Innocence
0 har röstat
Den yttersta gränsen
1 har röstat
Kidnap
0 har röstat
Lolita
1 har röstat
En underbar jävla jul
0 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Evil Dead II
2 har röstat
The Edge of Seventeen
0 har röstat
Jimi: All Is by My Side
0 har röstat
A Child's Cry for Help
0 har röstat
Wind River
1 har röstat
Winston Churchill
0 har röstat
Den långa flykten
0 har röstat
Dödens leksaker
0 har röstat
The Roommate
0 har röstat
The Revenant
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor