Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 467 Besökare idag: 5 018
annons
Laddar...

Recension av Argo

Regissör: Ben Affleck
Ã…r: 2012
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2087)    Forumdiskussion (0)
4/3 2013
Recenserad av hsimpson
B
en Afflecks Argo, som belönades med ”Bästa film” på Oscarsgalan, utspelar sig i USA och Iran under tidigt 1980-tal, och handlar om gisslandramat på och omkring den amerikanska ambassaden i Teheran. Sex amerikanska medborgare flyr och hålls gömda på Kanadas ambassad, och CIA planerar en spektakulär fritagning som involverar Hollywood.

I och med Argo hade Affleck en stor möjlighet att göra en djupdykning i den politiska konflikten i Iran, men i mångt och mycket undviker han det. Efter inledningen, där diverse ledare svartmålas, handlar större delen av filmen istället om fritagningen av de sex amerikanska medborgarna. USAs hjälteroll tonas visserligen ned en (väldigt) liten aning, men jag kan ändå känna att det blir lite tröttsamt med bilden av Amerika som "goda". Det finns vissa nyanser i Argo, men på det stora hela är den ganska svartvit. Ett litet minus, men det är samtidigt skönt att man då lämnar konflikten därhän och istället gör en renodlad dramathriller om fritagningen.

När det gäller den biten funkar filmen nämligen utmärkt. Foto, klippning och skådespeleri fungerar överlag bra. Särskilt nämnvärd av skådespelarna är Alan Arkin som nominerades till en Oscar för bästa manliga biroll. Filmen är dessutom ganska rolig förvånansvärt ofta, inte minst när herrarna Arkin och John Goodman, som spelar Hollywoodfolk, ska hjälpa CIA med uppdraget.

Spänningen är det absolut inget fel på. Vid åtskilliga tillfällen stör jag mig på att det alltid är precis "på håret" om någonting ska lyckas eller inte, och att jag vid samtliga tillfällen köper knepen. För även om Afflecks knep för att höja spänningen är ganska billiga, så är de effektiva. Det sägs att klyschor är klyschor av en anledning, och lite så är det med den här filmen också. Det är klassiska knep, och billiga, om man så vill, men de funkar.

-Det här är inte främst en film för den som vill få en djupare förståelse för de politiska konflikterna i Iran eller spänningarna mellan Iran och USA. Det är en film för den som vill få två spännande och underhållande timmar i biomörkret - då passar den förträffligt!*

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
hsimpson 4 har röstat
 
av hsimpson
Argo
 4 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor