Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 611 Besökare idag: 4 456
annons
annons
Laddar...

Recension av Arkiv X: I Want to Believe

Regissör: Chris Carter (I)
År: 2008
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (4724)    Forumdiskussion (0)
1/8 2008
Recenserad av Melvin Udall
D
å en FBI-agent försvinner under mystiska omständigheter, och byråns enda ledtråd är ett självutnämnt medium, ser byrån få alternativ till att söka hjälp hos Dana Scully och Fox Mulder. Båda har sedan länge lämnat arbetet hos FBI bakom sig, men bestämmer sig ändå för att ställa upp, av egna men högst personliga skäl.

Serien Arkiv X ses av många som en symbol för 90-talets
misstro gentemot myndigheter. Och även om filmens handling inte behandlar någon övergripande konspiration, ligger kanske något liknande bakom agenternas återinträde på duken. Framförallt antyds detta i en tagning på två foton, det ena föreställandes George W Bush och det andra FBI-chefen J. Edgar Hoover. Bilderna ackompanjeras av den välkända signaturmelodin av Mark Snow, och med önskvärd tydlighet framstår filmmakarnas åsikter om dessa personligheter och möjligen om makthavare överlag.

Undertecknad är nu ingen Arkiv X-kännare av rang; som mest såg jag kanske fem avsnitt och den förra filmen, tio år gamla ”Fight the Future”. Ändå slås jag av hur tungt det känns att se Gillian Anderson och David Duchovny återvända som sina karriärdefinierande karaktärer. De är ikoner, och en av filmens (dessvärre få) styrkor är hur den tar dem till vara. Även hos oinvigda infinner sig känslan av en lång historia mellan Mulder och Scully, som ger filmen en välbehövlig grund att vila på.

Vidare finns det inte mycket av det rent tekniska att klaga på. Fotot fångar de karga vinterlandskapen alldeles förträffligt, och musiken bidrar med perfekt stämning. Skådespelarna, som utöver huvudrollerna består av Amanda Peet, Xzibit och en synnerligen övertygande Billy Connolly, gör alla fint ifrån sig.

Men dessvärre räcker detta inte tillräckligt. Hade filmmakarna inte haft seriens popularitet och varumärke att falla tillbaka på hade ”I Want to Believe” fallit helt platt, som thriller betraktad. Efter en förvisso snyggt klippt inledning får man gamla klichéer serverade som ett något för gammalt smörgåsbord, scener som man nästan till sista repliken sett tidigare. Hur många gånger, exempelvis, måste vi se scenen där den erfarne men bittre experten säger nej till att ställa upp EN sista gång, när vi vet att han säkert tackar ja i nästa klipp? Om något i handlingen sticker ut är det den obehagliga vändningen kring Billy Connollys karaktär, en präst som med sin motstridiga karaktär får illustrera ett underliggande tema om konflikter mellan gott och ont, rätt och fel.

Kort sagt är ”The X-Files: I Want to Believe” en snygg film med ambition. Jag vet inte om den är trogen seriens kärna, men känner att storyn är konstruerad enligt en extremt dammig thrillermall. Både Duchovny, Anderson och deras karaktärer förtjänar något mastigare att bita i. Jag hoppas på en snar, men mer originell, uppföljare: I really want to believe, helt enkelt.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Melvin Udall 21 har röstat
 
av Melvin Udall
Take This Waltz
 5 har röstat
Hugo Cabret
 6 har röstat
Safe House
 3 har röstat
Apornas planet: (r)Evolution
 5 har röstat
Berättelsen om Narnia: Kung Caspian och skeppet Gryningen
 3 har röstat
Somewhere
 2 har röstat
Dinner for Schmucks
 2 har röstat
Som hund och katt - Kitty Galores hämnd
 0 har röstat
Brothers
 7 har röstat
Rembrandts anklagelser
 0 har röstat
 
Senaste recensioner
Hobbit: En oväntad resa
0 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
0 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
Farligt experiment
0 har röstat
Captain America: Civil War
0 har röstat
Barnjungfrun
1 har röstat
Jurassic World: Fallen Kingdom
0 har röstat
Ella den förtrollade
0 har röstat
Måndag hela veckan
0 har röstat
The Lost Boys
0 har röstat
Get Out
0 har röstat
Repet
0 har röstat
A Moment of Innocence
0 har röstat
Den yttersta gränsen
1 har röstat
Kidnap
0 har röstat
Lolita
1 har röstat
En underbar jävla jul
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor