Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 488 Besökare idag: 4 170
annons
Laddar...

Recension av Avgrunden

Regissör: James Cameron
Ã…r: 1989
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2321)    Forumdiskussion (0)
4/6 2004
Recenserad av connya
J
ames Cameron, kanske mer känd för filmer som Titanic och Terminator, gjorde tre år efter att han regisserat uppföljaren till Alien en fantastisk film vid namn The Abyss. När en ubåt är med om en olycka skickas räddningen i form av en gigantisk undervattenstation för att söka rätt på dem. Bland besättningen finns Bud Brigan (Ed Harris) och Lindsey Brigman (Mary Elizabeth) som fortfarande är gifta men gjort slut. Vi förstår ganska snabbt att The Abyss handlar lika mycket om människors förhållande mellan varandra på det som senare visar sig gömma sig i havsdjupet.
Det som slog mig när jag såg om filmen flera år senare från första gången var hur fantastisk välgjord den fortfarande är. Det finns en del filmer som förmodligen alltid kommer vara tidlösa i sitt utförande. Filmer man kan se om tjugo år senare där effekterna, karaktärerna, kostymen och handlingen inte känns bunden av sin tid. Några ytterligare exempel på sådana filmer i mitt tycke är Star Wars och Jurassic Park och jag kan tänka mig att effekterna i Sagan om Ringen - triliogin är lika imponerande nu som om tjugo år.

För The Abyss fängslar med en historia om människors rädsla när stationen plötsligt också dras ner i havsdjupet. När Lindsey ska försöka förklara vad det är hon har sett möts hon av misstro och Hirem Coffey som är ledaren för den specialstyrka som blivit nerskickad tror att det har någonting med ryssar att göra.
Likaså drivs spänningen för åskådaren då vad det egentligen är som väntar dem.

James Cameron som också skrivit historien berättar i en ganska lugn takt allt han vill tala om för oss. I specialversionen som finns på DVD får han också med nästan en halvtimme av extra scener och fördjupar historien och i mitt tycke fungerar allting alldels utmärkt hela tiden. Den drivs av en kraft att vilja veta vad det är som väntar dem, och de spännande momenten avlöser varandra med nya katastrofer.

Förutom att effekterna i form av de fantastiska modellbyggena är häpnandsväckande så finns det ett skäl till att filmen känns så fantastisk och det är den suveräna filmmusiken av Alan Silvestri. Silvestri som också skrivit musik till filmer som Tillbaka till Framtiden - serien och senare skrev exempelvis musik till Forest Gump presenterar ett soundtrack som förgyller varenda liten scen; men kanske mest de storslagna.
Cameron hänger sig inte heller kvar i alltför utdragna sekvenser om det som senare uppenbarar sig från djupet är utan låter det han hela filmen koncentrerat sig på hamna i fokus; karaktärerna.

The Abyss är en tidlös film från en storhetsera inom filmindustrin; åttiotalet - och platsar bland klassikerna för det är verkligen en spännande och hemskt välgjord film som både fascinerar och griper tag i en.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Rollywood 9 har röstat
RasmusOrsén 7 har röstat
connya 9 har röstat
anonym 11 har röstat
 
av connya
Flickan
 14 har röstat
2012
 31 har röstat
Terminator Salvation
 10 har röstat
Taken
 15 har röstat
The Dark Knight
 25 har röstat
Cloverfield
 11 har röstat
Next
 4 har röstat
Tenacious D - världens bästa rockband
 23 har röstat
Livet är underbart
 13 har röstat
En långvarig förlovning
 11 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor