Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 550 Besökare idag: 4 470
annons
Laddar...

Recension av Bad Santa

Regissör: Terry Zwigoff
Ã…r: 2003
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1901)    Forumdiskussion (0)
17/12 2004
Recenserad av valsinger
S
å här i december är det lätt att bli lite trött på på glitter, kulörta lampor, Disneyfilmer och tindrande barnögon. Då längtar man efter något som kan torka bort allt det smöriga och lyfta fram vad alla näringsidkares favorithelg egentligen handlar om: Pengar.

Det tog ett år, men nu går äntligen Terry Zwigoffs hyllade tomtemassaker Bad Santa upp på våra svenska biografer. För Billy Bob Thorntons jultomte är verkligen BAD. Kanske inte lika Bad som Michael Jackson, men fullt tillräckligt för att passa mycket dåligt som varuhustomte med barn i knäet. Thorntons karaktär Willie är en alkoholiserad, ovårdad och livstrött kassaskåpsexpert som en gång om året använder sin specialkompetens till att länsa ett nytt varuhus på hela julkassan.

Till sin hjälp har han kumpanen Marcus (Tony Cox), vars fysiska företräden som dvärg/småväxt gör honom perfekt för rollen som tomtens hjälpreda. Duon har med andra ord inga svårigheter att få jobb, och medan Willie sitter i sin fåtölj och tar emot barn på löpande band går Marcus runt och rekognoserar inför deras inbrottstradition på julafton. Det här året är arbetsplatsen ett varuhus i Phoenix.

Egentligen är det Marcus som sköter all planering och håller ihop det hela, vilket är lättare sagt än gjort. Willie är minst sagt på fallrepet; han kommer ständigt för sent, är otrevlig mot barnen och uppträder konstant berusad. Men utan honom – ingen stöt, så Marcus får göra vad han kan för att hålla sin tomte om ryggen.

Förutom Willie och Marcus innehåller filmen flera andra intressanta karaktärer. Till att börja med har vi Thurman – en tjock, mobbad kille som mot alla odds ser Willie som den fadersfigur han aldrig haft. Och så är det Sue (Lauren Graham från Gilmore Girls) – en bartender som tänder på jultomtar och således också dras till Thorntons sorgliga karaktär, bristerna till trots. Värd att nämna är också den excentriske varuhusdetektiven Gin (Bernie Mac), som tycks vara brottslingarna på spåret.

Bad Santa är en svart komedi som skickligt balanserar mellan det roliga och det tragiska utan att slå över för mycket åt något håll. Thorntons tomte är en osympatisk och desillusionerad loser som det egentligen borde vara svårt att känna särskilt mycket för. Men i scenerna mot Graham och Brett Kelly (lille Thurman) visar han då och då upp en sida som skvallrar om att han kanske trots allt inte är helt hopplös.

Terry Zwigoff, med filmer som Crumb och Ghost World i bagaget, tycks visserligen ha snöat in en aning på självförakt, bitterhet och ironisk samhällssatir. Fast vad gör det, så länge träffsäkerheten och den komiska tajmingen sitter precis där den ska? Bad Santa är en tragikomisk pärla och ett måste för alla som känner att julen redan börjar stå dem upp i halsen.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Exterus 1 har röstat
connya 4 har röstat
cineasten89 4 har röstat
valsinger 11 har röstat
 
av valsinger
Cursed
 6 har röstat
It's All Gone Pete Tong
 12 har röstat
Land of the Dead
 17 har röstat
Mondovino
 2 har röstat
Kung Fu Hustle
 8 har röstat
White Noise
 4 har röstat
Breaking News
 1 har röstat
Doom
 31 har röstat
Tarnation
 10 har röstat
The Grudge
 15 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor