Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 326 Besökare idag: 4 353
annons
annons
Laddar...

Recension av Balladen om Marie Kröyer

Regissör: Bille August
År: 2012
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2309)    Forumdiskussion (0)
4/10 2012
Recenserad av Tim Buckley
D
et är en i slutändan sorgsen och varm ballad som filmtiteln håller fram ur ljuset som strålar ur den vita dukens alltjämt föränderliga budskap under denna kyliga Oktober-eftermiddag som filmen ses. En ballad berättandes historien om en tid som sedan mer än 100 år vid detta lag har flytt tiden långt förbi. En historia om det alltjämt levande känsloämnet kärlek.

Filmen och dess regissör Bille August gestaltar alltså här Marie Krøyer som den unga lidande konstnärshustrun till den skildrat sinnessjuke, och i Europa runt för tiden då filmen utspelas, hyllade landskapsmålaren P.S.Krøyer.
Med tiden så blir deras förhållande alltmer ansträngt och Marie träffar under en stormig paus i förhållandet den svenska kompositören Hugo Alvén. Men med ett gemensamt barn, en eskalerande psykisk sjukdom och undertryckta egna konstnärliga behov så slits snart relationerna inför familjens hyllade fasad i sömmarna.

Ytterst sett är detta alltså varken mer eller mindre än ett fotografiskt vackert familjedrama vid tiden för det förra sekelskiftet, berättandes historien om tre konstnärer med ett barn i mitten, sexuell åtrå och dysfunktionell tillgivenhet. Men filmens framfart är tyvärr genomgående att likna vid en slät rak väg, som varken går över berg, sjöar eller dalgångar. Istället så är berättandet smått monotont och enformigt, och man skakas tyvärr aldrig riktigt om helt inför det utspelade.

Men filmen är avsaknaden av briljans till trots ändå tveklöst bra, och Birgitte Hjort Sørensen i rollen som Marie skildrar dessutom bitvis den inre och lugna sammanbitna paniken på ett mycket fint sätt. Dock kan jag inte hjälpa mig ifrån att undra var historien om hennes egna konst tog vägen, var mina känslor inför vissa nyckelscener i filmen håller hus, och kanske framförallt om detta inte hade kunnat bli minst två snäpp bättre?

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Tim Buckley 2 har röstat
 
av Tim Buckley
Mandela: vägen till frihet
 1 har röstat
12 Years a Slave
 8 har röstat
Walking with Dinosaurs 3D
 2 har röstat
The Counselor
 4 har röstat
The Mortal Instruments: Stad av skuggor
 3 har röstat
Kick-Ass 2
 7 har röstat
Känn ingen sorg
 5 har röstat
Sightseers
 3 har röstat
Man of Steel
 11 har röstat
After Earth
 6 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor