Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 515 Besökare idag: 4 942
annons
Laddar...

Recension av Bara en dag

Regissör: Richard Linklater
Ã…r: 2004
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (3118)    Forumdiskussion (0)
24/10 2004
Recenserad av valsinger
K
ommer ni ihåg Bara en natt, filmen där Ethan Hawke och Julie Delpy tillbringar en romantisk natt i Wien tillsammans för att sedan gå skilda vägar följande morgon? Det var nio år sedan, och själv måste jag erkänna att jag nästan hade glömt bort den. Men trots att jag då upplevde originalfilmen som något av en mysig bagatell så blir Richard Linklaters senkomna uppföljare faktiskt ett riktigt kärt återseende.

Filmens svenska titel, Bara en dag, låter påskina att de båda huvudpersonerna har betydligt mera tid på sig än vad handlingen erbjuder. Platsen för återföreningen är Paris och rollkaraktärerna Celine och Jesse möts i en bokhandel dit Jesse, som numera är en framgångsrik författare, har blivit inbjuden för att signera sin nya bok. Celine har läst boken och känner igen sig; romanen baseras nämligen på de bådas slumpartade möte och beskriver många av deras gemensamma upplevelser. Men Jesse är på väg hem till Amerika och nu har de bara en dryg timme på sig innan det är dags att ge sig av till flygplatsen.

Mycket vatten har flutit under broarna sedan sist; förhållanden, barn och karriärer avhandlas i en rasande fart samtidigt som det forna kärleksparet försöker få grepp om vad deras korta relation betytt och vad det under andra förhållanden eventuellt hade kunnat leda till. Spelet mellan Hawke och Delpy är intimt och fascinerande, personkemin är påtagligt stark och det är svårt att inte dras med i deras trevande, men samtidigt tidspressade försök att komma fram till vad de egentligen vill få ut av varandra och situationen.

Historien berättas i realtid och filmen innehåller inte ett enda tidsförkortande klipp. Kampen mot klockan blir lika kännbar för oss i publiken som den är för Celine och Jesse och jag kommer på mig själv med att snegla på mitt armbandsur flera gånger för att se hur mycket tid de har kvar. Dialogen, som är skriven av Linklater tillsammans med Hawke och Delpy, flödar konstant och trots att rollfigurerna bara fikar, åker båt och promenerar sig igenom hela filmen finns här inte en död minut. Upplägget är helt beroende av skådespelarnas trovärdighet, och tillsammans med bra flyt i regin blir slutresultatet imponerande.

Jag är inte särskilt lättflirtad när det gäller kärlek på vita duken, men det här blir stundtals riktigt romantiskt. Nyckeln till att föregångaren blev en sådan kritiker- och publikframgång ligger förmodligen i lättheten att identifiera sig med situationen. Alla kan vi väl minnas något möte som i fantasin har utvecklats till något annat än det verkligen gjorde? Här får vi möjlighet att spionera på ett par människor som missade chansen men nu ges ett nytt tillfälle att bearbeta sina tidigare upplevelser. Det blir en känslomässigt engagerande inblick, vars upplösning jag definitivt inte tänker avslöja.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
valsinger 21 har röstat
 
av valsinger
Cursed
 6 har röstat
It's All Gone Pete Tong
 12 har röstat
Land of the Dead
 17 har röstat
Mondovino
 2 har röstat
Kung Fu Hustle
 8 har röstat
White Noise
 4 har röstat
Breaking News
 1 har röstat
Doom
 31 har röstat
Tarnation
 10 har röstat
The Grudge
 15 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor