Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 501 Besökare idag: 5 805
annons
Laddar...

Recension av Barton Fink

Regissör: Joel Coen
Ã…r: 1991
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2724)    Forumdiskussion (0)
31/8 2004
Recenserad av Hank Vermin
B
arton Fink är inte bröderna Coens mest framgångsrika film, men frågan är om den inte är deras bästa. Gillar man lite lagom mystiska filmer väntar hur som helst en högtidsstund.

Titelfiguren Barton Fink är en lovande ung dramatiker som just gjort succé med en pjäs i New York. Som ett brev på posten kommer erbjudandet från en filmmogul om att komma till Hollywood och börja skriva manus istället. Barton accepterar efter viss tvekan, men mötet med den evigt soliga drömfabriken blir inte vad han väntat sig. Barton inkvarteras på ett förfallande gammalt hotell, får uppdraget att skriva en wrestlingfilm och drabbas av svår skrivkramp. I rummet intill bor en pratsjuk bjässe som presenterar sig som försäljare, och en dag vaknar Barton upp med liket av en kvinna intill sig i sängen...

Exakt hur allting hänger samman är inte solklart (åtminstone inte i mitt minne, för det var ett tag sedan jag senast såg filmen) men det är oupphörligt fascinerande, pepprat med svart humor och mycket stämningsladdat. John Turturro och John Goodman är klockrena i rollerna som Barton respektive hans fryntlige rumsgranne, och bröderna Coen lyckas ge Bartons våndor en klaustrofobisk påtaglighet.

Det är lite noirdoftande Hollywoodskröna över det hela, parat med vad som tycks vara en mardrömslik allegori om konstens svårighet att överleva i kommersialismens tidevarv. Eller övertolkar jag nu? Hursomhelst är Barton Fink en tät och tjusig film som tål att ses flera gånger.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Hank Vermin 15 har röstat
 
av Hank Vermin
Nattens väktare
 16 har röstat
Westworld
 4 har röstat
Boogie Nights
 10 har röstat
Barton Fink
 15 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor