Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 359 Besökare idag: 4 585
annons
Laddar...

Recension av Battle Royale

Regissör: Kinji Fukasaku
Ã…r: 2000
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1930)    Forumdiskussion (0)
21/11 2003
Recenserad av Yakuza
D
en japanska regeringen agerar i panik när samhället är på väg att stupa. När ungdomarna gör revolt mot skolan och det japanska samhället, beslutar sig regeringen att införa en ny lag ”Battle Royale”. Den nya lagen går ut på att man varje år slumpvis väljer ut en skolklass som ska kidnappas och forslas till en ö för att strida mot varandra. När de kommit fram till ön förses niondeklassarna med mat och vapen i en väska. Den enda regeln som gäller i de så kallade spelet är att det enbart får finnas en överlevande efter tre dagar, då spelet tar slut. Om det nu skulle finnas fler överlevande så kommer alla att dödas. Det finns ingen möjlighet att lämna ön!

Medverkande i Battle Royale är Tatsuya Fujiwara, Aki Maeda och Takeshi Kitano. Står för regi gör Kinji Fukasaku och jag tror att det är viktigt att känna till Fukasakus bakgrund för att kunna förstå varför han gjort Battle Royale.

År 1945 när Fukasaku var femton år gammal gick USA in med artilleri i Japan. I ett uttalande berättar Fukasaku om anfallen, han berättar att det inte fanns någon möjlighet att rymma. Han överlevde genom att ta skydd under sina kamrater. Han berättar även att de i skolan fått lära sig att Japan krigade för världsfred, Vilket i hans ögon var rena lögnen. Han säjer att efter detta har han inte kunnat lita på vuxna.

När han på nyheterna hör talas om våldsbrott bland ungdomar har han svårt att döma dem. Detta utgör grunden för alla Fukasakus sextio filmer.

”Det är alltid många som dör i mina filmer. Dom dör på fasansfulla sätt. Men jag gör dem på de sättet eftersom jag inte tror att någon skulle varken älska eller lita på mina filmer på något annat sätt.”
(Egen översättning).

Battle Royale har gjort skandalsuccé i hela världen. Fukasaku säjer i en intervju att filmen inte är en varnig till ungdomar, han liknar filmen vid en fabel som tar upp moderna frågor. Man ska inte se filmen som en varning snarare en tankeställare.

Fukasaku påbörjade en uppföljare till Battle royale men han dog sorgligt nog i cancer tidigare i år. Men Kinjis son Kenta Fukasaku har klivit in och tagit över rollen som regissör av uppföljaren.

Till sist. Jag anser att Fukasaku har lyckats otroligt bra men Battle Royale, han har fört fram ett starkt budskap som har chockat och fått en hel värld att tänka till i de banor han velat, framförallt Japan. Skådespelet kan man inte klaga på även om det inte är filmens stora tjusning. Men under de omständigheter man har arbetat å sätt i förhållande till de medvärkandes unga ålder så är deras prestationer mycket höga.
Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
QZQ 26 har röstat
Finnfan 18 har röstat
billybob 5 har röstat
cineasten89 9 har röstat
connya 11 har röstat
hultent3 13 har röstat
FreddyKrueger 22 har röstat
Yakuza 27 har röstat
CyberShrimp 15 har röstat
 
av Yakuza
Ran
 26 har röstat
Brother
 6 har röstat
Shiri - Terrorns ansikte
 4 har röstat
The Ring
 14 har röstat
A Better Tomorrow
 11 har röstat
Battle Royale
 27 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor