Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 1 212 Besökare idag: 5 617
annons
annons
Laddar...

Recension av Battle Royale

Regissör: Kinji Fukasaku
År: 2000
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1763)    Forumdiskussion (0)
21/11 2003
Recenserad av Yakuza
D
en japanska regeringen agerar i panik när samhället är på väg att stupa. När ungdomarna gör revolt mot skolan och det japanska samhället, beslutar sig regeringen att införa en ny lag ”Battle Royale”. Den nya lagen går ut på att man varje år slumpvis väljer ut en skolklass som ska kidnappas och forslas till en ö för att strida mot varandra. När de kommit fram till ön förses niondeklassarna med mat och vapen i en väska. Den enda regeln som gäller i de så kallade spelet är att det enbart får finnas en överlevande efter tre dagar, då spelet tar slut. Om det nu skulle finnas fler överlevande så kommer alla att dödas. Det finns ingen möjlighet att lämna ön!

Medverkande i Battle Royale är Tatsuya Fujiwara, Aki Maeda och Takeshi Kitano. Står för regi gör Kinji Fukasaku och jag tror att det är viktigt att känna till Fukasakus bakgrund för att kunna förstå varför han gjort Battle Royale.

År 1945 när Fukasaku var femton år gammal gick USA in med artilleri i Japan. I ett uttalande berättar Fukasaku om anfallen, han berättar att det inte fanns någon möjlighet att rymma. Han överlevde genom att ta skydd under sina kamrater. Han berättar även att de i skolan fått lära sig att Japan krigade för världsfred, Vilket i hans ögon var rena lögnen. Han säjer att efter detta har han inte kunnat lita på vuxna.

När han på nyheterna hör talas om våldsbrott bland ungdomar har han svårt att döma dem. Detta utgör grunden för alla Fukasakus sextio filmer.

”Det är alltid många som dör i mina filmer. Dom dör på fasansfulla sätt. Men jag gör dem på de sättet eftersom jag inte tror att någon skulle varken älska eller lita på mina filmer på något annat sätt.”
(Egen översättning).

Battle Royale har gjort skandalsuccé i hela världen. Fukasaku säjer i en intervju att filmen inte är en varnig till ungdomar, han liknar filmen vid en fabel som tar upp moderna frågor. Man ska inte se filmen som en varning snarare en tankeställare.

Fukasaku påbörjade en uppföljare till Battle royale men han dog sorgligt nog i cancer tidigare i år. Men Kinjis son Kenta Fukasaku har klivit in och tagit över rollen som regissör av uppföljaren.

Till sist. Jag anser att Fukasaku har lyckats otroligt bra men Battle Royale, han har fört fram ett starkt budskap som har chockat och fått en hel värld att tänka till i de banor han velat, framförallt Japan. Skådespelet kan man inte klaga på även om det inte är filmens stora tjusning. Men under de omständigheter man har arbetat å sätt i förhållande till de medvärkandes unga ålder så är deras prestationer mycket höga.
Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
QZQ 26 har röstat
Finnfan 18 har röstat
billybob 5 har röstat
cineasten89 9 har röstat
connya 11 har röstat
hultent3 13 har röstat
FreddyKrueger 22 har röstat
Yakuza 27 har röstat
CyberShrimp 15 har röstat
 
av Yakuza
Ran
 26 har röstat
Brother
 6 har röstat
Shiri - Terrorns ansikte
 4 har röstat
The Ring
 14 har röstat
A Better Tomorrow
 11 har röstat
Battle Royale
 27 har röstat
 
Senaste recensioner
Mupparna på Manhattan
1 har röstat
Den onda cirkeln
0 har röstat
The Prophet's Game
0 har röstat
Hajen
0 har röstat
Split
0 har röstat
Låt den rätte komma in
0 har röstat
House on the Hill
0 har röstat
Dennis firar jul
0 har röstat
Tomtetass och jakten på julen
0 har röstat
Skräcken i svarta lagunen
0 har röstat
Austin Powers: The Spy Who Shagged Me
2 har röstat
The Square
2 har röstat
Summer of Sam
0 har röstat
Maniac
1 har röstat
Awakening the Zodiac
0 har röstat
Trassel
0 har röstat
Röjar-Ralf
1 har röstat
Tryggare kan ingen vara
0 har röstat
Vad hände med Baby Jane?
0 har röstat
The Mole People
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor