Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 503 Besökare idag: 5 829
annons
Laddar...

Recension av Battlefield Earth

Regissör: Roger Christian
Ã…r: 2000
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2965)    Forumdiskussion (0)
16/12 2006
Recenserad av Priceguy
S
å fick jag till slut se Battlefield Earth, denna legendariska bottenfilm. Inte en recensent har mig veterligen haft något som helst positivt att säga om filmen, vilket i och för sig inte är så märkligt med tanke på att den är baserad på en bok av L Ron Hubbard, scientologkyrkans grundare. Nu hålls scientologien, som tur är, borta från den här filmen. Tydligen är den mer framträdande i boken, men jag har inga planer på att läsa den.

Filmen har helt enkelt rykte om sig att vara en av de absolut sämsta filmer som någonsin gjorts och nämns i samma mening som "Plan 9 from Outer Space", "Manos the Hands of Fate" och "Highlander II".

Men jag såg den till slut, och jag måste säga att fullt så dålig är den inte. Om man bortser från att skådespelarinsatserna är fruktansvärt dåliga (vilket är konstigt med tanke på att skådespelare som John Travolta, Barry Pepper och Forest Whitaker har visat i andra filmer att de kan agera; kanske var det något hos denna film som sög talangen ur dem) och att man kan köra en långtradare genom handlingen utan att ens skrapa lacken (ja, allt ni har hört om den här filmens intrig är sant, och mer därtill), så är den faktiskt inte ens särskilt dålig.

Visst, regissören Roger Christians fixa idé med sneda kameror är lite irriterande till att börja med, men det går över. Christian säger stolt i dokumentären "Creation and Evolution" att det inte finns en enda rak bild i filmen. Jag har inte klart för mig varför det är något att vara stolt över, men så är det i alla fall. När jag beskrev fenomenet för en god vän frågade hon om det var samma vinkel genom hela filmen, vilket fick mig att önska att det var hon som hade regisserat Battlefield Earth. Humorfaktorn hade varit enorm. Men så väl är det alltså inte.

Handlingen, ja. Jo, det finns faktiskt en sådan. Året är 3000. En ras utomjordingar som kallar sig psychlos har invaderat Jorden och besegrade all mänsklig militär på nio minuter. Nu håller de på att suga ut alla resurser ur planeten medan de få överlevande människorna antingen är slavarbetare åt psychlos eller lever som primitiva stamfolk i områden som psychlos har föga intresse av. En människa vid namn Jonnie (Pepper) kidnappas av psychlos för att bli slav, men har högre ambitioner än så. Psychlon Terl (Travolta) lär honom psychlospråket för att utnyttja honom i ett skumt, brottsligt projekt. Jonnie tar chansen och lär sig människornas historia och teknologi för att organisera ett uppror mot psychlos.

Jag vill inte närmare gå in på hans plan eller vad som händer, för det skulle förta den rena chocken när ni ser de obegripliga ting som Battlefield Earth har att visa upp. Omöjlighet efter omöjlighet förs på parad framför åskådarens ögon tills han helt enkelt ger upp och bara följer med på en bergochdalbanetur långt bortom verkligheten.

Men det är faktiskt hyggligt underhållande. Gömt under vinklade kameror, värdelöst skådespel och fullständigt absurd handling finns en kraftfull, intressant, och i sina vrår till och med originell historia som kämpar för att komma ut. Det hade kunnat göras mycket mer med den och det är synd att den hamnade i en film som för evigt, för att sno en fras från Roger Ebert, kommer att vara "the punch line of jokes about bad movies".

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Priceguy 8 har röstat
 
av Priceguy
Watchmen
 21 har röstat
Shortbus
 6 har röstat
Glen or Glenda
 4 har röstat
Cubic
 8 har röstat
Romeo + Julia
 6 har röstat
12 edsvurna män
 18 har röstat
Chinatown
 8 har röstat
Josef - Drömmarnas konung
 1 har röstat
Borat
 42 har röstat
Midnight Cowboy
 10 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor