Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 631 Besökare idag: 5 193
annons
Laddar...

Recension av Be Kind Rewind

Regissör: Michel Gondry
Ã…r: 2008
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (4479)    Forumdiskussion (0)
21/4 2008
Recenserad av sethgecko
M
ike (Mos Def) jobbar på en uråldrig videoaffär. Affären hyr bara ut gamla vhs:er och Mikes chef Elroy Fletcher (Danny Glover) är en åldrande man som borde gått i pension för länge sedan. Elroy bestämmer sig för att göra en resa för att hedra en gammal jazzlegend och lämnar affären i Mikes händer. Mikes bästa kompis Jerry (Jack Black) bor i en husvagn alldeles intill stadens kraftverk och tror att kraftverket ligger bakom allt ont i staden. Jerry bestämmer sig därför för att sabotera kraftverket, men lyckas istället bli magnetiserad. Dagen efter kommer Jerry på besök i videoaffären och lyckas avmagnetisera alla banden. För att inte framstå som inkompetent bestämmer sig Mike för att spela in Ghostbusters på egen hand för att affärens mest lojala kund (Mia Farrow) vill hyra den. Mike och Jerry tror inte att hon kommer att märka någon skillnad då hon är något senil.

Iden att ”sweda” filmer (vilket är vad de upphovsmännen kallar sina nyinspelningar) är väldigt Michel Gondrysk och bara i en Michel Gondry-film skulle folk acceptera dessa nyinspelningar som fullgoda substitut för originalet.

Skådespelarensemblen är dock bra, även om jag inte längre är särskilt förtjust i Jack Black. Här passar dock hans överspel som hand i handske och det fungerar av den anledningen. Mos Def är skitbra och visar verkligen att han kanske skulle lägga musikkarriären på hyllan ordentligt (även om han faktiskt är en skitbra rappare också). Danny Glover är också bra, medan Mia Farrow kunde ha bytts ut mot vem som helst. Det känns som det krävs en Woody Allen för att hon ska kunna prestera på ett bra sätt.

Problemet med filmen är att Gondryismen faller rätt snabbt. Det är kanonkul att se hur Mike och Jerry gör för att spela in sina filmer, med okonventionella trick för att lösa specialeffekter och skådespelarproblem, men samtidigt ser man att deras fokus ligger på att styra upp en dramadokumentär om en avliden jazzlegend och det är här problemen tar fart. Missförstå mig rätt: det är fortfarande kul och det är kul att se hur de spelar in sin dramadokumentär med ingen budget och på gränsen till rörande att de gör detta för att blidka chefen Elroy Fletcher, men det är hos Elroy problemet ligger.

Elroy Fletcher som karaktär känns bakåtsträvande och gammeldags, vilket på sätt och viss går rakt emot vad Michel Gondry står för. Mot slutet av filmen känner man sig tyvärr rätt kladdig av nostalgi och det beror mycket på Elroy Fletcher. Missförstå mig rätt igen: jag har inget emot nostalgi i sig. Jag älskar Bruce Springsteen som byggt hela sin karriär på att berätta historier om bättre tider och hur det var förr när han var ung och så vidare, men i film och framförallt amerikansk film, blir det tyvärr nostalgi på ett jobbigt sätt. Det är svårt att sätta fingret på det, men det blir, just det, kladdigt, ungefär som om man druckit en och en halv liter Coca Cola och känner en hinna av kladd i halsen.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
sethgecko 29 har röstat
 
av sethgecko
Captain America: The First Avenger
 4 har röstat
Jackass 3
 3 har röstat
Scott Pilgrim vs. the World
 6 har röstat
Robin Hood
 6 har röstat
Robin Hood
 8 har röstat
Draktränaren
 29 har röstat
Precious
 9 har röstat
Till vildingarnas land
 12 har röstat
Funny People
 7 har röstat
Capitalism: A Love Story
 19 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor