Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 522 Besökare idag: 5 208
annons
Laddar...

Recension av Begotten

Regissör: E Elias Merhige
Ã…r: 1990
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2382)    Forumdiskussion (0)
25/3 2003
Recenserad av force
A
vlad, Född, Förorsakad, Skapad.

Sakta, sakta, ger sig först bilden på ditt sinne, senare följer ljudet, rytmiskt och monotont skrapar det mot din hjärnbark.

Film är en konstform. Håller man inte med om detta bör man nog undvika Begotten. Filmen är gjord i svart/vitt - scenerna är långsamma och ofta är det svårt att uppfatta vad som visas. (Poängteras här bör kanske att detta är ett medvetet val och inte beror på bristande teknik.)
Filmen saknar helt och hållet dialog, ingen säger något under de 70min som filmen rullar. Ändå lyckas E. Elias Merhige (Shadow of the Vampire, 2000) förmedla både känslor och faktisk information, iallafall om man är någorlunda mottaglig.

Berättelsen är en skapelseberättelse där Gud i filmens inledning tar stt liv för att det ur honnom skall födas en kvinna. Kvinnan (kallad "Mother Earth" i roll-listan) föder sedan en son. Vi följer hans färd genom ett post-apokalyptiskt landskap. Han släpas genom glesa skogar och över berg, våldtas och misshandlas om igen av ansiktslösa varelser som tycks vara de enda som bebor denna värld. Mer handling än såhär är egentligen svår att säkert fastställa.

Filmen ger gott om utrymme för egna reflektioner och skapar, om man är mottaglig för filmisk suggesion, starka känslor.
Filmen liknar i mycket Lynchs Eraserhead, framförallt splatterscenerna där vätskor av obestämbar natur tränger fram ur de mest otroliga former.

Denna film kommer inte uppskattas av all publik, det är helt uppenbart.
Det är en mycket svårtillgänglig film. Vissa kommer tycka att den är tråkig, andra pretantiös, men de som är beredda att ge filmen en chans kommer mötas av något helt unikt.
Den här filmen är ett konstverk, och hittils har jag inte sett något liknande. Upplevelsemässigt är filmen som en Marilyn Manson video i slow-motion akompangerad av Godspeed you! black emperors musik.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
force 18 har röstat
 
av force
Begotten
 18 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor